zobrazeno: 8461x

V módě je dovoleno všechno

rozhovor s Evou Sattler a Magdou Vojnarovou

zdroj: Gong 7-8/2007 publikováno: 14/10/2007

Setry Vojnarovy už znám delší dobu a nejsem sama. Když se mě šéfredaktorka Gongu ptala, zda nevím o někom, kdo se ve světe neslyšících zajímá o módu, vzpomněla jsem si na své kamarádky. Magdalenu baví vymýšlet různé kombinace oblečení a její sestra Eva (vdaná Sattler) se zase zajímá o účesy. Eva absolvovala rekvalifikační kurz holička-kadeřnice, pak se učila stříhat v kadeřnickém salonu ESELA. Teď začne pracovat v kadeřnictví v Praze 13. Magdalena zas na módu není odborník, ale má to jako zábavu.

Ráda v oblékání poradí tomu, kdo ji o to požádá, protože ji to baví. Poprosila jsem je, zda bychom si mohly o tématu Životní styl jen tak popovídat.


Eva Sattler
Ahoj Evi, co u tebe nového?

Novinka u mě je, že jsem se přestěhovala ze salonu ESELA do jiného kadeřnického studia AMIRA, které je v Praze 13.

A jak se těšíš na nové prostředí? Nebude ti chybět kolektiv v ESELE?

Ano, těším se na nové prostředí a také na to, že budu pracovat samostatně. Kolegyně ze salónu ESELA mi budou chybět, ale život jde dál.

Jakou známou osobnost jsi stříhala? Nebo jakou pro tebe zajímavou osobnost jsi stříhala?

Tak známou osobnost jsem ještě nestříhala, poněvadž nemám dlouholetou praxi. Pracuji zatím sedm měsíců. Snad časem.

Téma Gongu je životní styl, jaký je ten tvůj?

Můj životní styl? To je široký pojem. Chci se věnovat své profesi, ta mne baví.Ve volném čase se většinou věnuji své rodině i dvěma fenkám Sáře a Báře.Také moc ráda cestuji mimo ČR nebo si ráda posedím s kamarádkami u kávy. Žiji poklidným životem…

Jakou radu bys dala čtenářům Gongu, kteří v létě pojedou k moři. Jak mají pečovat o své vlasy?

Poradila bych čtenářům, aby o své vlasy po koupání v moři pečovali, protože moře dělá jinou strukturu vlasů (poškozuje je), a proto je potřeba každý den si vlasy umýt a také používat po umytí kondicionér, poněvadž obsahuje vitamíny, které vyživí vlasy, a tak jim pomůže. Ale záleží také na vybrané kvalitě kondicionéru.

Je potřeba pečovat o vlasy během pobytu na sluníčku a jak?

Ano, je potřeba více pečovat o vlasy, když jsou lidé vystaveni sluníčku. Hlavně sluníčko spolu s mořskou vodou nepůsobí na barvené a melírované vlasy zrovna dobře. Zesvětlí je a vysuší. I lidem, kteří mají přirozenou barvu, může sluníčko zesvětlit barvu, ale ti nemusí tolik o vlasy pečovat.

Hodně lidí trpí lupy, proč vznikají a jak tomu zabránit? Je možná nějaká prevence?

Lupy vznikají, když lidé používají nevhodný šampon nebo když špatně postupují při mytí hlavy. Lupy se mohou také objevit, když je velké teplo, to se stává např. u lidí, kteří mají dlouhé vlasy, a vzduch se špatně dostává ke kůži. Další příčina je v genetice, někdo se lupů zbaví hned, někdo se jich nezbaví nikdy. Pokud má někdo dlouhé vlasy a k tomu velké lupy, tak bych doporučila ostříhat na krátko, protože je velmi těžké zbavit se lupů, když jsou velké a ve vlasech se pořád slepují.

Co je teď v módě s vlasy IN? Letí krátké účesy, nebo dlouhé?

Nedá se říct jednoznačně, že letí buď krátké či dlouhé účesy. V módě je dovoleno všechno, ale záleží na tom, jaké jdou střihy i barvy.

Každý má právo si vybrat účes, ve kterém se cítí dobře a při rozhodování si může nechat poradit.

Jak se vlastně poznají zdravé vlasy?

Zdravé vlasy pozná většinou kadeřnice, ale někdy i sami zákazníci přijdou s tím, že mají zničené vlasy. I kadeřnice potřebuje praxi, sama jsem na začátku své praxe nepoznala, které vlasy jsou zdravé a které ne. Teď už je poznám.

Která hvězda (známá osobnost) má podle tvého názoru dobré a zdravé vlasy? A proč?

To nemohu posoudit, poněvadž v časopisu používají různé efekty a vlasy tak vypadají jinak než ve skutečnosti. Například blesk u fotoaparátu se odráží na vlasech, a proto to vypadá, že mají zdravé vlasy, ale ve skutečnosti tomu tak není. Myslím si, že Tereza Maxová má docela zdravé vlasy, i když si nechala udělat melír, ale jsem si jistá, že používá kvalitní barvu a melíry. Na kvalitě barvy hodně záleží.

Stalo se ti, že se ti nepodařilo vytvořit účes podle přání zákazníka nebo podle své představy?

Ano, už se mi to stalo a to na začátku, když jsem ještě neuměla vůbec stříhat. Stále se učím stříhat, protože každý má jinou kvalitu vlasů.

Chce to velkou praxi. Také musím studovat nové kadeřnické techniky.

Evi, díky za zajímavý rozhovor, přeji ti pohodový začátek v novém kadeřnictví a také hodně spokojených zákazníků.

Učí mě tanečník z Kuby

Magdi, co je u tebe nového?

To nevím, nevím, kde mám začít (usmívá se). Cítím se docela dobře, protože se u mě událo hodně změn. Začala jsem chodit na tanec SALSU a jsem moc ráda. Učí mne tanečník – profesionál, který pochází z Kuby. Je to pro mě první zkušenost tančit s někým v páru a komunikovat se slyšícím.


Eva a Magda na indické oslavě v Londýně
A baví tě to?

Jasně, hodně mě to baví, po tanci se cítím skvěle, je to taková prima relaxace. Snila jsem o tom docela dlouho. Vždy se mi tancování moc líbilo, dokonce jsem i několikrát zkusila jít tancovat, ale lidé se divili, jak chci tancovat, když neslyším. Kubánský tanečník se mi chvíli věnuje a opravdu mne při tanci vede a ukazuje mi, co mám dělat, jak se mám hýbat, má opravdu pochopení.

To je hezké, že sis splnila sen. A o čem jsi ještě snila?

Na střední škole jsem snila o kariéře módní návrhářky. Po maturitě jsem se zkusila přihlásit na dálkové studium na střední průmyslové textilní škole. Vzali mě, ale první den jsem narazila na komunikační překážku. Tehdy jsem šla do školy s mamkou, protože dříve nebyly tlumočnice. Máma mi tlumočila, ale dostala jsem málo informací. Proto jsem to hned na začátku vzdala. Bylo to kvůli nedostatku tlumočníků, informací a bylo to pro mě náročné.

To je škoda. Nechtěla bys to zkusit teď?

Teď už nemůžu, sháněla jsem informaci, zda existuje kurz, který by se zabýval návrhy oblečení. Návrhy oblečení se zabývají asi jenom Střední textilní školy a každý si musí umět svůj nápad-návrh sám ušít, a to já bohužel neumím.

Aha, to je škoda, ale to nevadí, napadlo mě, že bys mohla dělat někde v módním poradenství.

Dříve ano, teď už moc ne. Občas ráda poradím kamarádkám, které o to stojí. Řídím se citem, chybí mi odborné informace. Mám svůj vkus, který se nemusí líbit všem. Ale pokud za mnou někdo přijde, že chce, abych s ním šla něco vybrat nebo mu poradila, tak moc ráda.

Stejně by to byla pro tebe zajímavá profese. A umím si tě představit. Hodíš se na to, protože se pěkně oblékáš. Kde nebo od koho jsi to odkoukala?

Líbí se mi anglický styl, někdy si kupuji anglické časopisy o módě, je to prostě můj styl. Táta mi jednou vyprávěl, že když mi bylo kolem čtyř let, naši nás vzali do zoo a já jsem se nedívala na zvířátka, ale na slečinky, jak jsou oblečené.

Co je teď ve světě módy IN? Co bys doporučila neslyšícím čtenářům, jak se mají oblékat?

Ve světě módy je mnoho typů, záleží na tom, zda se jedná o oblečení pro všední den, na společenskou příležitost, jako je ples nebo na párty. Záleží také na typu člověka, na jeho postavě, barvě pleti, barvě vlasů. Ne vždy to, co je moderní, si může každý dovolit.

Teď bude léto, budou prázdniny, co letí? Krátké sukně... či co se hodí? Co je IN?

V létě je vhodné nosit džínové krátké šortky a k tomu zajímavá tílka (neboli TOPY), které mají různé obrazce nebo vzory. Nebo krátké džínové sukně či látkové sukně s mašlí. Nebo se hodně kombinují polodlouhé punčocháče a šaty, ale k tomu jsou důležité boty. Měly by být jednoduché, něco jako polobotky, nebo také pantofle se zvláštním vzorem. Jako doplňky také frčí korálky, náramky, náušnice. Hlavně nic nudného.

Kdo z osobností se podle tebe dobře obléká a proč?

Z českého světa je to herečka Anna Geislerová, ze zahraničí Cameron Diaz, Kate Mostová, Gwyneth Partlow. A proč? Jsou výjimečné a atraktivní. Nejsou typově stejné, ale umí se oblékat. Líbí se mi zajímavé holky, ne jenom hezké, musí být něčím zajímavé.


Magda Vojnarová
A kdo ze světa neslyšících se dobře obléká?

Přemýšlím, ano, jsou neslyšící, kteří mají vkus, který se mi líbí, ale nebudu je tady jmenovat. Některé holky se zase umí někdy dobře obléknout a někdy taky ne, stejně jako já. Někdy se mi povede oblečené hezky zkombinovat a někdy ne.

Všimla jsem si, že starší lidé se oblékají do oblečení, které není moderní, protože si myslí, že nové věci nejsou pro ně. Co si o tom myslíš?

Myslím, že většina starších lidí se moderně neobléká, ale jsou i starší lidé, kteří se moderně oblékají. Každý má právo na to, oblékat se tak, jak mu to vyhovuje a na co má peníze. Například mojí babičce je 84 roků a pořád chce vypadat dobře a moderně. Barví si vlasy, maluje rty, dokonce si lakuje nehty na růžovo a používá světlé jemné barvy. Vypadá upraveně a čistě.

Starší lidé s oblibou říkají, že nemají peníze nazbyt, že nemohou utrácet. Myslíš si, že se dá koupit pěkné moderní oblečení a za levné peníze?

Samozřejmě se dá koupit levné oblečení, například v sekáči. Já například ráda nakupuji v jednom obchodě, kam vozí oblečení z Anglie. Vybírám si to oblečení, které je pro mě zajímavé a neokoukané. Často se mi stává, že si to obléknu na sebe a mám to jako jedna z prvních, a potom po třech měsících či po půl roce už se to stává módou.

Mám ráda, když si mohu každý den obléknout něco jiného. Proto nakupuji v sekáči. Je to tam hodně levné, například tílko stoji 40 Kč nebo můžete mít značkové rifle za 120 Kč.

Máš pěknou postavu, jak si ji udržuješ štíhlou?

Myslíš, že mám pěknou postavu? To fakt nevím. Já jím normálně, nejsem vegetariánka, ale nejím hovězí a vepřové maso, protože je pro mě hnusné. Štíhlá jsem, protože mám hodně pohybu, hodně chodím a běhám po Praze, snažím si postavu hlídat, protože nechci být hubená ani tlustá. Pozor, mám ráda čokoládu.

Ráda zkoušíš nové věci, měla jsi prodloužené vlasy a teď máš krátké, co je pro tebe lepší? A proč?

Jasně, ráda zkouším nové věci, mně se líbí dívky, které mají krásné dlouhé vlasy, proto jsem si chtěla dlouhé vlasy vyzkoušet. Když mi umělé vlasy po třech měsících sundali, pro informaci - umělé vlasy vydrží asi tak 5 měsíců, pak je nutné je sundat a vlastní vlasy nechat odpočinout - tak jsem z toho měla nepříjemný pocit, protože jsem si na ně zvykla. Své vlastní vlasy jsem si musela nechat hodně zkrátit, protože jsem je měla zničené. Teď mám kratší vlasy a musím si na ně zvyknout. Většině lidí se můj kratší účes líbí víc. Já sama nevím.

Myslím si,že prodloužení vlasů je dobrá věc, pokud má někdo málo vlasů nebo si chce zkusit dlouhé vlasy.

Magdi, myslím si, že ti slušelo obojí. Díky moc za milé povídání a brzy zas někde na viděnou.

Milena Najmanová, členka Komory,
Foto: archiv Evy Sattler a Magdy Vojnarové

 

sdílet na Facebooku      Google záložy           vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk

Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Nové články a videa
HandsDance: hudební klipy pro neslyšící
10/02/2021 - Radka Kulichová
Dysfázie a autismus
02/02/2021 - Česká televize
Zlaté české ručičky
30/01/2021 - Česká televize
Ocenění ASNEP 2018
28/01/2021 - Česká televize
Kniha Odposlechnuto v Praze pomáhá neslyšícím
26/01/2021 - Česká televize
Původ znakových jazyků a jejich budoucnost
24/01/2021 - Česká televize
Raná péče
24/01/2021 - Česká televize
Lenka Matoušková
22/01/2021 - Česká televize
Studijní obor Čeština v komunikaci neslyšících
22/01/2021 - Česká televize
Vodníkova princezna
20/01/2021 - Česká televize
Vliv nových technologií na život neslyšících
18/01/2021 - Česká televize
Po stopách filmů sluchově postižených
18/01/2021 - Česká televize
Podpůrný spolek hluchoněmých svatého Františka Sáleského
16/01/2021 - Česká televize
Usherův syndrom
10/01/2021 - Česká televize
Divadlo beze slov
05/01/2021 - Česká televize
Pantomima a pohybové divadlo
01/01/2021 - Česká televize

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

nejnovější články z rubriky 
Lenka Matoušková
Být gay je těžší než být neslyšící
Vícegenerační neslyšící rodiny
Profesorka Alena Macurová
Tomáš Pazdera
Jubileum Jaroslava Paura
Hlasy tichého sveta 4
Hlasy tichého sveta 3
Rozhovor s Petrem Vysučkem o SPC
Neslyšící cestují..
« « « VÍCE « « « VÍCE « « «

nejčtenější články z rubriky 
Nevěřím, že by neslyšící úplně zmizeli
Rozhovor s Věrou Strnadovou
Nejlépe se cítím mezi nedoslýchavými kamarády
V módě je dovoleno všechno
Rozhovor s humoristou Vladimírem Jiránkem
Zákon o znakové řeči byl šitý horkou jehlou
Cit pro hudbu? Ten musíte mít v krvi
Baví mě každý pohyb
Koníček zvaný Aikido – harmonie, síla, cesta
Tlumočení mě spolklo úplně a naplno

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 6
celkem: 6
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]