zobrazeno: 9023x

Svatební speciál

zdroj: Unie 9-10/2008 publikováno: 15/01/2009

7. srpen 2008, 8. srpen 2008 a 9. srpen 2008 – šťastné to dny!
Manželé Zacho, HayŠtefkovi se představují v miniportrétech. Čím dovede vytočit Barboru Zacho její manžel? Čím upoutala Miloše Lucka? A budou mít Ivana s Gordonem Klapzubovu jedenáctku? Čtěte s námi!
Každému páru jsme položili trochu jiné otázky.

text: Lenka Hejlová, Žaneta Petraturová
foto: archiv novomanželů

Iva & Gordon

Kdy: 7. 8. 2008
Kde: na Staroměstské radnici v Praze
Svatební cesta: čtrnáctidenní putování po Egyptě
Zajímavost: česko-skotské manželství, Hay je starobylé skotské šlechtické jméno.

Iva Tetauerová, nyní Hay

O ní: narozena 26. července 1979 v Plzni, od roku 1985 žije v Praze. Je absolventkou ZŠ a Gymnázia pro SP v Ječné ul. v Praze a Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, magisterského oboru speciální pedagogika - výtvarná výchova, který absolvovala s vyznamenáním. V letech 2005 a 2006 pracovala i jako šéfredaktorka časopisu České unie neslyšících, UNIE, do jehož zahraniční rubriky přispívá i nadále. Jako ilustrátorka se podílí na různých projektech pro neslyšící. V současné době žije v Anglii a pracuje v bilingvální základní škole pro neslyšící v Birminghamu. Iva je take aktivní členkou Deaf Arts Network, který sídlí v anglickém Deaf Cultural Centre v Birminghamu. Astrologické znamení: Lev

1. seznámili se:
Díky mému semestrálnímu studijnímu pobytu na univerzitě ve Wolverhamptonu v Anglii. :-) První rande jsme tak měli přesně před šest a půl lety (7. 2. 2002).

2. Čím tě upoutal Gordon?
Od začátku se mi líbil jak svým příjemným vystupováním, perfektní komunikací, tak svým vzhledem, o kterém jsem si přesto vědoma, že nemá být ve vztahu prioritou. Také je super, že má skvělý smysl pro humor, takže není šance, že bychom se spolu někdy nudili. Z chyb si nedělá starosti a umí se nad ně nadnést a povzbudit a podpořit mne vždy, když je potřeba. Je to prostě taková moje opora.

3. Co tě u Gordona dovede vytočit?
Ironicky právě to, že chce provést pracovní záležitosti aj. zavčas a spolehlivě na úkor našeho společného času, kterého je tak málo. Doufám, že se mi z něj nestane workoholik!

4. životní plán?
Myslím, že jsem na něj již v podstatě odpověděla zčásti výše. Kromě zkušenosti s prací, kterou oba máme rádi a naštěstí ji bereme jako koníček, bychom chtěli v budoucnu založit rodinu, mít malá Hayátka. :-) Jsme sami zvědaví, zda budou naše děti neslyšící nebo slyšící (Gordonova rodina je z většiny neslyšící). Myslím, že jsme spolu za těch šest a půl let již dost prožili a mnoho procestovali a velice rádi bychom své zkušenosti předávali dál, další generaci. Je to další výzva do budoucna. :-)

nej:
Jídlo: italská kuchyně, zeleninové saláty, sýry;
Pití: ovocné džusy;
Zvíře: pejsek, kočičky (my vlastní nemáme, ale naše rodina ano);
Film: akční, romantické – podle nálady, ale na televizi se, abych řekla pravdu, moc nedívám;
Sport: turistika, lyžování, plavání, stolní tenis, v nejbližší době to bude badminton ;-)

Gordon Hay

O něm: Gordon se narodil 16. července 1982 ve skotském Edinburghu. Má neslyšící rodiče i bratra. Navštěvoval Donaldson‘s College pro neslyšící v Edinburghu, na druhý stupeň základní školy přešel na známou školu pro neslyšící Mary Hare Grammar School, která sídlí v Newbury blízko Londýna. Tamtéž vystudoval střední školu a po ní se rozhodl pro studium oboru Digitální média a fotografe na univerzitě ve Wolverhamptonu, kam se předtím jeho rodina odstěhovala, neboť zde otec získal místo univerzitního profesora. V současné době pracuje jako koordinátor UK Deaf Sport, národního vládního orgánu sportu neslyšících ve Spojeném království. Kromě toho se stejně jako jeho otec angažuje v oblasti historie neslyšících a v současné době působí v radě organizace Deaf History International. Astrologické znamení: Rak

1. seznámili se:
Na konci ledna roku 2002, když jsme se potkali ve Student‘s Union (studentský klub-bar) na univerzitě ve Wolverhamptonu, a od té doby jsme vlastně spolu (ofciálně tedy od 7. 2. 2002)!

2. Čím tě upoutala Iva?
Svým intelektem, a také tím, že jsme si hned padli do řeči a pořád máme co říct. Její vizáž! Nevypadá jako Britka, mně se líbí unikátní, takže Iva je také unikátní! ;-)

3. Co tě u Ivy dovede vytočit?
Hodně mluví! Pořád by chtěla to a to, dosáhnout toho, bez ohledu na to, co je a co není reálné (smích).

4. životní plán?
Dál si užívat života s mojí krásnou novomanželkou!

nej:
Jídlo: sýrové makarony;
pití: Staropramen pivo!;
Zvíře: Great White Shark - velký bílý žralok ;-);
Film: Statečné srdce;
Sport: Fotbal, fotbal a zase fotbal…!

Bára & David

Kdy: 8. 8. 2008
Kde: na radnici v Liberci
Svatební cesta: Řecko – putování po ostrovech
Zajímavost: David se původně jmenoval David Zachoval, z jistých důvodů :-) se úředně přejmenoval na Zacho, a tak se jeho manželka Barbora jmenuje Barbora Zacho.

Barbora Housová, nyní Zacho

O ní: Narozena 9. července 1980 v Liberci. ZŠ vychodila v Liberci, SŠ - Gymnázium pro sluchově postižené absolvovala v Praze, Ječné ulici. Vystudovala 2. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy - obor Fyzioterapie. Nyní pracuje v COMHEALTHu - Centru alternativní medicíny na Poliklinice Mazurské na Praze 8. S manželem Davidem Zacho rádi vyrážejí na túry a jejich cílem je, jak jinak, dostavět dům v Jeřmanicích. Astrologické znamení: Rak.

1. seznámili se:
V Tatrách na Silvestra.

2. Jakou vlastnost na davidovi obdivuješ?
Dobrosrdečnost, upřímnost…

3. Co tě u davida dovede vytočit?
Bordelářství, ale jsem tím bohužel infkována také. :-)

4. životní plán.
Dobudovat hnízdo, obsadit a oživit.

nej:
Jídlo: brambory na loupačku, řecké brambory, Krkonošské kyselo…
Pití: voda, víno
Zvíře: pes, kočka - vlastně skoro všichni savci, co nekoušou :-)
Filmy: české flmy z horského prostředí, hlavně zasněženého, například Krakonoš a lyžníci, S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku…
Sport: lyže, kolo, turistika…

David Zacho

O něm: David Zacho se narodil 14. března 1976 v Přerově, ale od narození žil v Olomouci, vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého, obor Fyzika. Se svou ženou bydlí v Letňa-nech, kde David pracuje ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu. Oba momentálně staví dům v Jeřmanicích blízko Liberce, milují společné túry a outdoorové záležitosti. David Zacho je slyšící. Astrologické znamení: Ryby.

1. seznámili se:
Na horách, na Silvestra a snad na první pohled. :-)

2. Jakou vlastnost na Báře obdivuješ?
Laskavost a cílevědomost, možná více tu cílevědomost.

3. Co tě u Báry vytáčí?
Že nevrací věci na své místo, i když já to dělám taky. :-)

4. životní plán:
Dostavět dům, zasadit strom a zplodit syna. :-)

nej:
Jídlo: makaróny špagety, řízky…
Pití: voda, víno, teď po svatbě i slivovice
Zvíře: kočka, pes a kráva, co mléko dává
Filmy: spíše úryvky z českých flmů
Sport: plavání a vše s vodou spojené, kolo

Lucie & Miloš

Kdy: 9. 8. 2008
Kde: Křtiny u Brna – kostel
Svatební cesta: Menší líbánky po Slovensku – pěšmo, cyklo, plavmo. Velká svatební cesta odložena na neurčito. :-)
Zajímavost: jejich svatební oznámení bylo originální – poslali ho všem e-mailem jako filmovou grotesku z dob „němého filmu“.
Podívat se můžete na: http://volny.cz/alkas/svatebnioznameni.avi.

Kdy:9. 8. 2008 Kde: Křtiny u Brna - kostel Svatební cesta: Menší líbánky po í pěšmo, cyklo, plavmo. Velká svatebn' odložena na neurčito. :-)             

Zajímavost: jejich svatební oznámení bylo originální - poslali ho všem e-mailem jako flmovou grotesku z dob „němého filmu“. l Podívat se můžete na: http://volny.cz/alkas/svatebnioznameni.avi.

Lucie Kastnerová, nyní Štefková

       

O ní: Rodačka z Brna, její kořeny jsou pevně zakotvené v Brně. Zde vychodila ZŠ a vystudovala VŠ, jen středoškolská léta strávila v Hradci Králové. Pracuje nyní na Masarykově univerzitě jako lektorka češtiny a odborná pracovnice ve středisku Teiresiás. Co na sebe může prozradit? Odjakživa byla romantický snílek, který tíhne k přírodě a tradicím. Podle toho si také uspořádala svatbu, která proběhla přesně podle jejích představ. Astrologické znamení: Vodnář.

1. seznámili se:
… před dvěma roky se konal Festival humoru v Bratislavě, tam jsme se seznámili až poslední večer.

2. Čím tě upoutal miloš?
Potkala jsem ho, dívala jsem se na něj a vypadal jako pořádný, silný a sebevědomý chlap. Prostě muž s velkým „M“. Chvíli jsme se seznamovali, pak jsme si povídali, ale nakonec jsme se k sobě doslova „přilepili“ a byl z toho delší pokec. Zjistila jsem, že je to inteligentní a ukecaný chlap, se kterým si potřebuji popovídat. Proto jsem se do něj zamilovala.

3. proč máte svatbu tady ve Křtinách?
Chtěli jsme mít typickou moravskou veselku venku v přírodě. No a že máme svatbu v kostele, to bylo přání mého manžela. Abych se přiznala, přišlo nám to takové tradiční a opravdovější než na úřadě. Já jsem už jenom vybrala zdejší kostel ve Křtinách.

nej:
Jídlo: svíčková na smetaně, gnocchi na různý způsob, losos, italská kuchyně
Pití: minerálky, zelený čaj
Zvíře: pes, kůň
Filmy: podle skutečných příběhu, psychologické flmy
Sport: plavání, lyžování, ftness, turistika, jóga

Miloš Štefek

O něm: Narodil se na Myjavě v západním Slovensku, ale vyrůstal v Bratislavě, kam chodil do škol. Po absolvování VŠ pracoval jako učitel tělesné výchovy na ZŠ. Nyní, po přestěhování do Brna pracuje v pojišťovně, ale věří, že do budoucna se tu uchytí jako pedagog. Nerad by svůj vystudovaný obor opustil. Sport je jeho celoživotní vášní. Astrologické znamení: Lev.

1. Jak se jste seznámili?
Seznámili jsme se před dva roky na Festivalu humoru v Bratislavě…

2. Čím tě upoutala lucka?
Poznal jsem, že má jemnou a sympatickou povahu. Popovídali jsme si, a také jsem ji požádal o tanec. Tancovalo se nám opravdu příjemně a Lucka se mi líbila. Zjistil jsem, že má jemné ruce, a také jsem si všiml, že je inteligentní, protože máme stejné názory, vidění flozofe, myšlenky…

3. proč máte svatbu tady ve Křtinách, proč ne v Brně?
Já jsem Křtiny neznal, ale když jsme tam zajeli podívat, souhlasil jsem s Luckou. Kostel a prostředí tam nás úplně nadchlo, je to tiché a posvátné místo, kde se scházejí poutníci. Takže pak už nebylo co řešit. :-)

4. životní plán:
OBA: Tuto otázku necháváme otevřenou. Neradi něco plánujeme, raději se necháme překvapit, co nám život přinese.

nej:
Jídlo: čína, italská kuchyně a pečené kuře
Pití: voda, jakýkoli čaj a mléko
Zvíře: kůň
Filmy: komedie a flm podle skutečného příběhu
Sport: plavání, horské kolo, běh, tenis a turistika


 

sdílet na Facebooku      Google záložy           vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk

Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Nové články a videa
HandsDance: hudební klipy pro neslyšící
10/02/2021 - Radka Kulichová
Dysfázie a autismus
02/02/2021 - Česká televize
Zlaté české ručičky
30/01/2021 - Česká televize
Ocenění ASNEP 2018
28/01/2021 - Česká televize
Kniha Odposlechnuto v Praze pomáhá neslyšícím
26/01/2021 - Česká televize
Původ znakových jazyků a jejich budoucnost
24/01/2021 - Česká televize
Raná péče
24/01/2021 - Česká televize
Lenka Matoušková
22/01/2021 - Česká televize
Studijní obor Čeština v komunikaci neslyšících
22/01/2021 - Česká televize
Vodníkova princezna
20/01/2021 - Česká televize
Vliv nových technologií na život neslyšících
18/01/2021 - Česká televize
Po stopách filmů sluchově postižených
18/01/2021 - Česká televize
Podpůrný spolek hluchoněmých svatého Františka Sáleského
16/01/2021 - Česká televize
Usherův syndrom
10/01/2021 - Česká televize
Divadlo beze slov
05/01/2021 - Česká televize
Pantomima a pohybové divadlo
01/01/2021 - Česká televize

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

nejnovější články z rubriky 
Ocenění ASNEP 2018
Kniha Odposlechnuto v Praze pomáhá neslyšícím
Arkady Belozovsky: Jak neslyšící mohou reálně podnikat a jak je to s identitou neslyšících
Týden diverzity
Beseda ve věznici
35 let TKN
Křesťanství a neslyšící
Projekt "Vzhůru ke vzdělání"
Andělská vánoční pouť
Hledáme Tiché talenty
« « « VÍCE « « « VÍCE « « «

nejčtenější články z rubriky 
Nové zprávy v českém znakovém jazyce
Časopisy pro neslyšící
Karel Vojkovský, autor fotografií kalendáře APPN
První gay svatba neslyšících
Svatební speciál
Co je to AUDISMUS?
Rád bych zvýšil životní úroveň neslyšících Slováků
Amerika - ráj neslyšících
Překvapilo mě anglické školství i kultura Neslyšících
Kompenzační pomůcky jako hobby

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 7
celkem: 7
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]