zobrazeno: 5585x

Deaf fashion show I

módní přehlídka neslyšících

zdroj: Gong 2/2007 publikováno: 01/03/2007

V sobotu 9. prosince se neslyšícím naskytla možnost si alespoň jeden večer vyzkoušet, jaké to je vystupovat na módní přehlídce. Benefiční akce ASNEPu s názvem „Fashion Deaf Show“ se konala v centru Prahy u Václavského náměstí, v příjemných prostorách Divadla Radka Brzobohatého.

Módní přehlídka neslyšících „Fashion Deaf Show“ byla první kulturní akcí ASNEPu, zastřešující organizace všech organizací sluchově postižených. Cílem benefiční módní přehlídky nazvané Fashion Deaf Show bylo spojit užitečné s příjemným. Benefice určená na podporu tlumočnických služeb nabídla něco, co tu ještě nikdy nebylo. Přece módní přehlídku neslyšících! Neslyšící dívky měly dosud možnost se pouze zúčastnit soutěží Miss neslyšící. Letos se poprvé konala i soutěž neslyšících mužů o největšího sympaťáka. Proniknout do světa modelingu je však pro neslyšící velmi těžké. Na letošní Miss uváděli někteří soutěžící chlapci i dívky, že stát se modelem či modelkou je jejich zatím nesplněným snem, protože agentury je jako neslyšící odmítají (viz Gong 12/2006).

Slavnostním večerem provázela moderátorka Eva Čížkovská. Tlumočily Jitka Vrchotová a Naďa Dingová. Na úvod diváky přivítala výkonná ředitelka ASNEP Martina Kronusová, která se o uskutečnění módní přehlídky nejvíce zásloužila. Martina společně s neslyšícím Davidem Jordou přivítali všechny diváky, informovali je o sbírce Ruce vzhůru, poděkovali sponzorům a popřáli všem příjemnou zábavu. Na divadelní parket přicházeli jeden po druhém sedm modelek a dva modelové. Byly to modelky Karolína Hyklová, Lenka Linková, Radka Nováková, Gábina Pecová, Veronika Rafflerová, Jana Šimečková, Magdalena Vojnarová a dva odvážní modelové David Jorda a Petr Vysuček. Že jsou všichni neslyšící, by nikdo nepoznal. Dokonce jsme v první chvíli nepoznávali ani své známé, svou proměnou překvapila například Radka Nováková. Všechny dívky, ale i oba mladí muži David a Petr, vypadali jako z jiného světa, do kterého nahlížíme v módních časopisech. S ladnými pohyby a elegancí předváděli postupně modely Dany Hapalové (www.sweet666design.cz), Lenky Kožíškové a Zuzany Novotné (www.mondie-suzanne.cz). Některé modely byly více extravagantní, jiné byly určeny pro všední den. Úspěch měly plesové šaty. Na modelkách a modelech vypadalo všechno dobře. Osobně si myslím, že by vypadali dobře i s navlečeným pytlem, jak se ve všech modelech pohybovali přirozeně a sebevědomě. Petr Vysuček s Radkou Novákovou, které známe jako moderátory Televizního klubu neslyšících, módní přehlídku zpestřili krátkou scénkou o základech tlumočení. S Davidem Jordou a tlumočnicí Milenou Najmanovou předvedli, jak by se tlumočník měl a neměl chovat. Módní přehlídka byla prokládána i kulturními vystoupeními. Vystoupila Tichá hudba a loňští maturanti SPgŠ v Hradci Králové (se dvěma náhradníky) předvedli svou úspěšnou pantomimickou etudu ČernoBílá. O přestávce mohli návštěvníci podpořit sbírku Ruce vzhůru zakoupením symbolického přívěsku na klíče s jejím logem. Cena přívěsku byla dobrovolná. Pro deset diváků, kteří zaplatil nejvíce, byl připraven malý dárek. Nejvyšší příspěvek daroval otec jedné z neslyšících modelek, který přispěl částkou 1000,- Kč.

Součástí benefičního večera byla malá výstavka fotografií neslyšících fotografů. A že bylo na co se dívat! Skvělé fotografie Jakuba Malíka, Marie Basovníkové a Kamila Panského všechny okouzlily… Jakub Malík se dostal k fotografování přes otce. „Můj táta je fotograf, odmala jsem ho pozoroval při práci. Jako dítě jsem začal fotit, když mi bylo 10, 11 roků, ale po několika letech jsem s tím přestal. To bylo jen normální dětské focení, nic uměleckého. Později jsem se zase díval na tátu při focení a cítil jsem, že mě to taky láká. Začal jsem sám fotit. Vloni jsem absolvoval kurz pro fotografy. Focení mě baví a  chtěl bych se v něm stále zlepšovat,“ uvedl.

Atmosféra benefičního večera byla příjemná, bohužel to rychle uteklo. Program nebyl dlouhý, bez přestávky trval zhruba hodinu. Na závěr jsme si všichni říkali, že bychom se na modelky a modely mohli dívat ještě hodiny. Když jsem sledovala módní přehlídky v televizi, nechápala jsem, co je na tom tak zajímavého. Teď už to vím. Za ladnými pohyby na přehlídce se však skrývá i tvrdá práce, jak se dozvíte na dalších řádcích.

Po skončení benefičního večera jsem se zeptala několika účinkujících, diváků a pořadatelky na jejich dojmy:

David Jorda – model
Byl to zajímavý pocit vystupovat jako model. Hodně jsem se snažil, chtěl jsem se ukázat. Opravdu jsem tvrdě pracoval, cvičil a cvičil. Chtěl jsem zkrátka, aby to bylo co nejlepší. Trénovali jsme tři týdny. Poprvé to byla hrůza, samý zmatek. Nakonec jsme to zvládli. Myslím, že jsme to měli nacvičené docela dobře. Na začátku módní přehlídky jsem byl nervózní, ale musel jsem to překonat. Pomohlo mi, že jsem věděl co a jak, kam se postavit. Nedělal jsem to kvůli sobě, ale pro tlumočnické služby, chtěl jsem podpořit ASNEP. A docela mě to bavilo. Kdyby se zase objevila nějaká nabídka, nebráním se. Ale nevím, jestli mám na modeling postavu, v plavkách bych teda asi nevystupoval (smích). Byl to pro mě úplně jiný typ práce, než jsem zvyklý. Fyzicky náročnější práce, ale duševně jsem si odpočinul, odreagoval jsem se.

Petr Vysuček – model
Myslel jsem si, že to bude lehčí. Překvapilo mě, že vystupování na módní přehlídce je docela dřina. Musel jsem se ovládnout a nasadit profesionální výraz, zapamatovat si kroky, kdy co udělat. Byly to nervy. Ale jinak to byl pro mě zážitek. Jestli bych chtěl pracovat jako model? Asi ne, víc by se na to hodili mladší s dokonalou postavou. Ale kdyby mě někdy v budoucnu zase oslovili….možná.

Magdalena Vojnarová – modelka
Byl to můj první zážitek s modelingem. Byla jsem docela nervózní. Kvůli postavě, protože jsem v poslední době moc necvičila. Dříve jsem hrála divadlo, ale už je to dávno. Byla to moje první módní přehlídka, neměla jsem žádné zkušenosti a tak jsem musela dlouho nacvičovat. Jestli mě láká práce modelky? Jako povolání asi ne, možná jako koníček…Nebráním se tomu, ale dnes jsem zjistila, že to není tak jednoduché procházet se v šatech sem a tam, modeling má hodně pravidel. Musíš umět správně chodit a pamatovat si kroky. Dnes jsem hlavně chtěla pomoct ASNEP, proto jsem sebrala odvahu a šla do toho.

Radka Nováková – modelka
Byl to ohromný zážitek, protože to bylo poprvé, co jsem dělala modelku. Taky to byla docela legrace. Cílem pro mě bylo pomoct Centru zprostředkování tlumočníků pro neslyšící. Byla jsem nervózní, jasně. V jednu chvíli jsem v těch botách s vysokým podpatkem málem spadla. Dřív, když jsem byla ještě mladá holka, mě lákalo být modelkou, ale teď už ne. Kdyby mě zase někdy oslovili na podobnou akci, možná bych to zkusila.

Monika – divačka
Na tuto akci mě pozvala kamarádka, neměla jsem přesné informace o programu. Nakonec se mi to líbilo. Nečekala jsem, že tu budou vystupovat neslyšící modelky a modelové. Byl to takový „neoficiální“ modeling. Většina z nich to dělala poprvé. Ale bylo to moc hezké, jen se možná mohli víc usmívat… Program byl dobrý, jen mohl být bohatší a delší. A kdyby mě někdo oslovil s nabídkou zúčastnit se jako modelka? Ráda bych to taky zkusila.

Ivana – divačka
Super, líbilo se mi, že na této módní přehlídce předváděli modely sami neslyšící a zhostili se toho skvěle, jen mohlo být více mužských modelů ?. Je také škoda, že nepřišlo více lidí z řad neslyšících i tlumočníků, na jejichž podporu se akce konala. Jako dobrý nápad bych ocenila poučnou a zároveň vtipnou pantomimickou scénu pro diváky na téma tlumočení, a rozhodně by nebylo na škodu, kdyby těmito scénkami byl program více proložen. Souhlasím s Monikou, že modelové byli docela vážní, mohli se více usmívat.

Jestli bych vystoupila na módní přehlídce? Proč ne, záleželo by na tom, jak by to bylo pojato a jak by byly tréninky časově náročné. Byla by to jistě zajímavá zkušenost ?.

Martina Kronusová – pořadatelka
Moje dojmy z přehlídky jsou víceméně pozitivní. Bohužel jsem přehlídku nemohla sledovat jako divák, za oponou bylo stále moc práce. Ale z reakcí těch, kteří se zúčastnili, vím, že se akce docela líbila, a to mě opravdu moc těší. Já jsem sice v zákulisí zažívala krušné chvilky, nervy pracovaly a ne každý unesl velké napětí.

Vlastně se také vůbec divím, že tak šílený nápad, uspořádat benefiční módní přehlídku, nakonec opravdu spatřil světlo světa. Přípravy trvaly několik měsíců a pokazilo se snad úplně vše, co mohlo. Několikrát jsme měnili termín, místo přehlídky, účinkujících nám ze 17 zbylo 9, propagace nebyla taková, jakou bych si představovala. Na závěr vypadl i jeden velký sponzor kosmetiky. Přesto se vše nakonec vydařilo poměrně dobře. Velký dík patří sponzorům, kteří nám poskytli krásné dárky pro účinkující, ale i finanční prostředky na úhradu divadla a poplatků. Jinak bychom přehlídku nemohli uspořádat.

Díky také patří Mgr. Mileně Čámkové, která se velice zasloužila o zajištění sponzorů a dobrovolníků. Ale obrovský kus práce udělali úplně všichni. Choreografky, moderátorka, dobrovolníci, agentura Laurelin, modelky a manekýni, kteří neměli skoro žádné zkušenosti, ale přesto sebrali odvahu a udělali si čas podpořit dobrou věc. Všichni, co se na přehlídce podíleli, pracovali zcela zdarma.

Celkový výtěžek z prodeje přívěsků činil 5270 korun. Výtěžek ze vstupenek činil 10 672 korun. Celkem bylo získáno 15 942 korun. Prostředky byly vloženy do projektu Tlumočnické služby pro neslyšící.

Hned jak se oklepu ze starostí z první módní přehlídky neslyšících, začnu přemýšlet o druhém ročníku. Z první akce se chci hlavně poučit. Možná navážeme trochu jinou spolupráci, a doufám, že příště lépe zvládneme propagaci. Také věřím, že akci navštíví více tlumočníků. Ráda bych uspořádala i ples pro neslyšící, ale na to je zapotřebí opravdu hodně úsilí. Byla bych však moc ráda, kdyby to vyšlo. Chtěla bych neslyšícím udělat radost a připravit jim dobrou zábavu.

Text: Kristina Kratochvílová, foto: Jakub Malík

O organizaci ASNEP:

ASNEP (Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel) vydává časopis Gong a zajišťuje tlumočnické služby pro sluchově postižené na celém území ČR. V roce 2003 začal fungovat projekt Centrum zprostředkování tlumočníků pro neslyšící (CZTN), který nejprve jen zprostředkovával tlumočení. V roce 2004 vznikl projekt návazný - Tlumočnické služby pro neslyšící, který umožnil tlumočnické služby tlumočníkům také proplácet. Od roku 2006 funguje už jen projekt druhý ze jmenovaných. Název Centrum (CZTN) byl však ponechán pro pracoviště operátorů, kteří služby zajišťují. Nic jiného se nezměnilo. V CZTN je stále možné, jak vyplývá z názvu, objednat si tlumočníka. Protože dotace nepokryjí všechny náklady na provoz CZTN a proplácení tlumočníků, musí ASNEP shánět finance jinde. Už rok a půl můžete zasláním dárcovské SMS (DMS) na číslo 87777 s textem DMS RUCEVZHURU podpořit sbírku RUCE VZHŮRU, jejíž výtěžek jde na zajištění tlumočení. Sbírka pokračuje i v roce 2007.
 

sdílet na Facebooku      Google záložy           vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk

Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Nové články a videa
HandsDance: hudební klipy pro neslyšící
10/02/2021 - Radka Kulichová
Dysfázie a autismus
02/02/2021 - Česká televize
Zlaté české ručičky
30/01/2021 - Česká televize
Ocenění ASNEP 2018
28/01/2021 - Česká televize
Kniha Odposlechnuto v Praze pomáhá neslyšícím
26/01/2021 - Česká televize
Původ znakových jazyků a jejich budoucnost
24/01/2021 - Česká televize
Raná péče
24/01/2021 - Česká televize
Lenka Matoušková
22/01/2021 - Česká televize
Studijní obor Čeština v komunikaci neslyšících
22/01/2021 - Česká televize
Vodníkova princezna
20/01/2021 - Česká televize
Vliv nových technologií na život neslyšících
18/01/2021 - Česká televize
Po stopách filmů sluchově postižených
18/01/2021 - Česká televize
Podpůrný spolek hluchoněmých svatého Františka Sáleského
16/01/2021 - Česká televize
Usherův syndrom
10/01/2021 - Česká televize
Divadlo beze slov
05/01/2021 - Česká televize
Pantomima a pohybové divadlo
01/01/2021 - Česká televize

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

nejnovější články z rubriky 
Jablíčko dětem
Tradiční koštování slivovice ve Zlíně
Mezinárodní den neslyšících 2014
Zpřístupnění veřejných budov
Znakuji tedy jsem 2014
Mezinárodní den neslyšících 2013
Neslyšící skauti se zúčastnili plavby jitřního poutníka
Průkopnická prohlídka Botanické zahrady se simultánním přepisem
Akce Gruntwig; Martin Novák
Workshop kresby v Tiché kavárně přinesl účastníkům nový pohled na komunikaci
« « « VÍCE « « « VÍCE « « «

nejčtenější články z rubriky 
Čarodějnice na Císařské louce
Letní slavnosti v Radlicích
Vidím, co neslyším, aneb premiéra v kině Mat
Mezinárodní tábor neslyšících skautů
Medzinárodny deň nepočujúcich na Slovensku (TKN-SK)
Deaf fashion show I
Zavři uši, otevři oči
VII. Společenský ples neslyšících
Festival Clin d'Oeil 2005
III. Mezinárodní skautský tábor neslyšících skautů

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 11
celkem: 11
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]