zobrazeno: 7008x

Neslyšící to vidí z jednoho pohledu

Rozhovor s Josefem Uhlířem

zdroj: Unie 9-10/2007 publikováno: 30/11/2007

Na organizování soutěže Miss neslyšících ČR a Miss světa neslyšících se snesla velká kritika. Nebyla první ani poslední. Hodně lidí se strefovalo do agentury Czech model management, s. r. o., která funguje od roku 1999, ale i jejího ředitele Josefa UHLÍŘE. Kritizovalo se vše možné, od neférového jednání, přes praní peněz až po špatné zajištění tlumočníků a programu.

Tento sebevědomý pán souhlasil s rozhovorem. Na organizování soutěže má svůj osobitý názor a o své zkušenosti a pohledy se ochotně se mnou podělil. Hned po představení mě upozornil na to, že na některé dotazy, které budou typu: „Někdo povídal, že…“, odmítá odpovídat a chce konkrétní dotazy. Dohodli jsme se proto, že pokud nebude chtít odpovídat, tak to budu respektovat.

Dobrý den, pane Uhlíři, děkuji, že jste si na náš rozhovor udělal čas. Na webových stránkách jsem hledala informace o Vaší osobě, nenašla jsem je. Naše čtenáře to zajímá, můžete proto, prosím, na úvod něco na sebe prozradit?

Můj život je pestrý, protože se pohybuji v obchodní sféře, kde vím, o co jde. Věnuji se tomu už 12 let. Nikdy o sobě moc nemluvím, já se snažím být v ústraní. Nejsem pan Zapletal ani paní Maláčová, já nepotřebuji o sobě mluvit. Když se rozhodnu pomoci, pomáhám a nepotřebuji za to nějaké agitace.

Rozumím. A jak jste se dostal k pořádání soutěže Miss neslyšících?

Roku 2001 se na mě obrátil generální ředitel SNN v ČR Luděk Černý, který chtěl pomoci, protože potřeboval rychle udělat světovou soutěž. Společnost, se kterou se domluvil původně, ho podrazila. Já jsem se tehdy zavázal, že to převezmu, a vlastně během krátké dvouměsíční doby jsme to uspořádali na ostrově Mallorca, kde jsem připravoval jinou akci. Bylo to náročné finančněatakdále.Aleužodtédobysevlekly problémy, protože já jsem se Svazem podepsal smlouvu o spolupráci. A já jsem vždy za sedm let konání Miss, a podotýkám, že říkám pravdu, prosazoval Svaz jako pořadatele, i když nic neudělali, nedali na to ani korunu a nikdy ani nepomohli. Dělal jsem to proto, že jsem neviděl v tomhle Svaz, ale viděl jsem neslyšící jako celek. Dělal jsem to proto, aby se neslyšící jako celek zviditelnili. Nikdy to nebylo kvůli něčemu jinému.

Už tehdy na mě Svaz udělal podraz, nechal mě podepsat smlouvu, že mně propůjčí loga, partnery a tak dále. Ale neměli nic. Já jsem pak později zjistil, že loga jsou patentována někde jinde. Musel jsem to vyplatit atd.

Samozřejmě, dokud žila paní prezidentka Smutná, nebyl problém. Jsou a budou problémy organizační, pořadatelské, každý na to má svůj názor. Ale byla to vždycky ona, kdo přišel na podium a poděkoval slyšícím pořadatelům. Je to nutné, protože jak máte přesvědčit slyšící lidi, aby pomáhali zadarmo?! Je potřeba, aby po té soutěži, i když jsou tam chyby, někdo poděkoval, a ne jen kritizoval.

Jak pokračovala spolupráce se Svazem neslyšících a nedoslýchavých?

Po paní Smutné přišel pan Paur, a to je taky kapitola sama o sobě. Dozvíte se o tom v Unii určitě mnohem více, protože je budu žalovat. Pan Paur škodí neslyšícím. Ten člověk vyloženě škodí neslyšícím a já se jenom divím, za těch sedm let, co jsem pronikl k neslyšícím, nechápu, jak si ho mohli zvolit. Ta důvěra…

To bude možná v něčem jiném, než v důvěře. Bude to asi v tom, že pan Paur si je jistý v kramflecích. Mladí neslyšící dnes proti panu Paurovi bojují, ale zatím není jasné, jak jejich snaha vlastně dopadne…

Poslyšte, já jsem ho zažil na schůzi, on něco říká a něco jiného znakuje. On paní zapisovatelce diktuje něco jiného a výboru znakuje něco jiného. On je schopen neslyšící výbor nechat odsouhlasit třeba jejich vlastní popravu. Neslyšící zvednou ruku, protože on jim znakuje úplně něco jiného, než veřejně říká.

Vy jste ředitelem agentury Czech model management, s. r. o., je to Vaše hlavní zaměstnání?

Ne, není. Já tyto akce pro sluchově postižené občany dělám vždy zdarma, já to nemám ani placené, toto je charita. Za sedm let, co to dělám u neslyšících, jsem z toho neměl ani korunu. Pokud někdo tvrdí, že z toho mám miliony, tak je to naprostá lež. Czech model za celou dobu, co tyto akce pořádá, do toho dala účetně celkem 1.700 000 Kč jako sponzor. Letos jsme byli jako generální sponzor. A podotýkám, že to není nic malého. 270 000 Kč platila letos Czech model dívkám ze světa jen za letenky. Tak sponzoruje to, co nezajistili sponzoři. Takže to tady vidíte (M. N.: ukazuje mi faktury, účty) – orbis, účty, letenky, pro Etiopii, prostě pro všechny státy. Vidíte, že to nejsou malé částky. Já jsem to letos platil, protože jsem nesehnal partnera. A dívky ze světa to měly vše v ČR zdarma. Když prostě nikoho neseženu, musím to zaplatit já.

A kolik se letos přihlásilo děvčat, mám dojem, že čísla se liší…

No, jedna dívka byla vyřazena. Já jsem vyřadil Ameriku, protože poslali jiné údaje o dívce, která měla přijet. Amerika se do soutěže přihlásila velmi pozdě, přesto jsme ji ještě vzali. Ale protože šijeme oblečení a plavky a připravujeme taky choreografii, jenutné,abynámposlaliskutečnémíry. Z Ameriky psali, že výška dívky bude 174 cm, ale přijela 190 centimetrová dívka. Byl to obr, byl to skutečně obr. Oni sami to uznali. Já jsem například u choreografiepočítal s tím, že ji někam zařadím, ale tady tuto dívku někam zařadit nebylo možné. Tak jsem ji vyřadil, vysvětlil jsem jim to, oni to uznali. Bylo tedy celkem 19 států včetně Ameriky. Bylo přihlášených 33 států, ale ty státy, které nepřijely, byly zmatené, protože to zavinili pan Paur a pan Šturm.

Oni ohrozili soutěž tím, že dali své přihlášky a napsali, že Uhlíř tu soutěž nikdy nedělal, že to vše dělají oni. Tak jsou všichni pak zmateni. Já jsem pak do soutěže na poslední chvíli přidal i Bulharsko, které se zúčastňuje naší soutěže pravidelně, když Bulharsko zjistilo, že Paur nic nedělá. )

To znamená, že do letošního roku spolupráce se Svazem takto fungovala, vy jste tedy měli se Svazem rozdělené úkoly?

Žádné úkoly, oni si vzali kravaty a přišli se na soutěž podívat. Oni tvrdí, že vše dělali na klíč, ale to je lež Svazu a Paura. Vše zajišťovala Czech model. Když se podíváte na stránky Svazu, najdete tam: Pořádáme Miss neslyšících ČR. To jsem jim povolil já, oni by si to tam nemohli bez mého souhlasu dát, protože Czech model na to má patent, tak jako na loga soutěže.

Jak jsem říkal už na začátku, že jsem chtěl vždy zviditelnit Svaz u veřejnosti, tak i mezi partnery. Protože jsem předpokládal, že pan Paur bude natolik šikovný, že si na Svaz od partnerů seženou například papír do tiskárny a podobně. A že si na soutěž dodají svá loga, která já jim na té soutěži vystavím. Že něco do té soutěže také seženou, ale oni za těch sedm let nesehnali nic. To ale lidi nevědí.

Jaký je koncept soutěže, jak to probíhá, od přihlášení až po vlastní soutěž?

Každý rok v září se osloví 128 různých států světa, které nám do konce roku závazně napíšou, zda se soutěže zúčastní, ale ještě nemusí mít konkrétní dívku. My spíše potřebujeme v té době vědět, kolik států přijede. V březnu už nám dávají státy vědět konkrétní údaje o soutěžících, ale stává se, že ještě 14 dní po uzávěrce se některá děvčata opožděně hlásí. Přijímáme je, protože to neděláme komerčně a chceme těm děvčatům pomoci. Takže v březnu se snažíme, abychom znali děvčata, abychom mohli připravit vše, co je k soutěži potřeba, zajištění ubytování, oblečení apod. Když už máme konkrétní fotografiidívky,takmyužna základě údajů sháníme sponzory na letenky, ubytování atd. To je celá koncepce.

A kdy víte konkrétní termíny pořádání soutěží Miss neslyšících ČR a Miss neslyšících světa?

Ještě než začne soutěž, tak Svaz čtyři měsíce před soutěží dostává informace, kdy a kde se soutěž koná. A dostává od nás 50% procent z celkového počtu vstupenek. To jsem zarazil, protože pan Paur v roce 2005 začal tyto vstupenky s panem Šturmem prodávat. Já jsem je dával Svazu vždycky zdarma. Proto jsem protestoval, protože oni to prodávali po 120 korunách. Zjistil jsem to tak, že jsem jim dal 400 vstupenek a sál byl pak poloprázdný. Když jsem zjistil, že to takto prodávají, tak jsem jim vstupenky již nedal a vše zarazil.

Pan Šturm lístky prodával, i když na nich bylo napsáno, že vstup je zdarma?

Ne, ty vstupenky byly od Czech Model neoznačené, proto jsem prodej zarazil.

Aha, to znamená, že se v případě zájmu o vstupenku mají neslyšící obrátit přímo na Vás?

Ano, to bylo napsané i na internetu, že neslyšící mohou dostat lístky. Je potřeba, abyste nám pomáhali vy, časopisy pro neslyšící. Kdo jiný by jim to měl říci, než Gong či Unie? Do budoucna bychom se mohli domluvit, že bych vám dal obsah, co se kdy a kde bude dít. Aby neslyšící měli informace. Třeba i informace o vstupenkách. Ty mohou neslyšící dostat přímo u vstupu do sálu, kde se akce koná. Nemusí je nikde shánět, zajišťovat. To bylo a vždycky bude, lístky budou k dostání vždy zdarma. A to vám mohu potvrdit, že vstupenka na Miss se nikdy nebude v budoucnu prodávat. Co to budu dělat já, tak lístky budou vždy zdarma.

S tím souvisí i přístup na raut. Hodně neslyšících si stěžovalo, že by rádi na raut, ale ten je zřejmě určen někomu jinému, je to tak?

Raut je poděkování pro ty, kdo to platí. To není jen u nás, to se dělá všude.

Ano, to chápu. Proč na to narážím. Slyšela jsem totiž, že by si neslyšící rádi připlatili. A tímto vám to i tlumočím. Pro kulturu neslyšících je typické, že se po akci jdou ještě dále bavit. A kam mohou jít, když se to koná například v hotelu Top, který je drahý? Šlo by to zařídit?

Dobře, ti neslyšící to vidí jen z jednoho pohledu. Ale nevidí, že to někdo musí připravit, objednat. To není zdarma. A když jim řeknu, zaplaťte 800 korun za raut, tak se zblázní. Ale já, když bych měl ten raut rozšířit a měl by to zaplatit partner, tak je pořád potřeba zajistit lidi, kteří koupí zboží na raut, připraví vše, odnesou vše, umyjí vše, a tohle všechno se platí. A já to z toho vstupného nepokryji. A taky hlavně není na to tak velký sál, třeba letos na Miss bylo 1600 lidí, a kdyby si 1500 lidí řeklo, že jde na raut, tak kam bych je dal? To by byl problém zajistit, protože nejsou takové prostory.

Ale to by se mohlo vyřešit tím, že by byl omezený počet vstupenek na raut…

No to ano, to je každoročně, je vždy omezený počet vstupenek na raut zdarma. Je jich 350 a Svaz vždy dostával 80 vstupenek. A když si to vezmete, že Svaz dostal 80 vstupenek ze 350 a vy musíte poděkovat partnerům, kteří zaplatili osm miliónů za barter, tak to je šílené. Taky musíte pamatovat na vystupující, jejich doprovody, vizážistky, kadeřníky, to je tolik lidí, že to prostě nevymyslíte. To není to, že bychom je nechtěli pustit, ale to, že se to musí zajistit.

Ale to je nutné říci, protože to třeba tu druhou stranu ani nenapadne.

Ale letos se toto neřešilo, protože bylo na rautu 1200 lidí, protože ti, co to kontrolovali, zapomněli na to, že mají kontrolovat vstupenky, takže se do sálu na raut dostal každý, kdo chtěl. Je dobré, že lidé mají náměty, ale k A je potřeba říci i B. Také se za sedm let nestalo, že by za mnou přišli neslyšící lidé, že by to a to chtěli udělat. A ani nenabídli pomoc. Kdyby za mnou někdo přišel s námětem a ochotou pomoci, nejsem proti, naopak to vítám a zajistím mu sál na raut, ale on bude mít na starost zajistit vše ostatní.

Na soutěžích je vždy velký seznam log od firem.Zřejmětoprobíhátak,žekaždýrokmusíte oslovovat tyto sponzory s nabídkou spolupráce…

Ano, tak to v Czech model chodí celoročně. Podívejte se, přijde mi taková faktura od hotelu Top, kde probíhala soutěž (ukazuje mi fakturu). Je na 2 miliony, ale já to neplatím, protože si všimněte, že tady je napsáno: Neplaťte, toto je barter. To znamená, že to máme vše zadarmo, já jen musím na oplátku zajistit hotelu celoroční reklamu v dané hodnotě. Tak se vždy zajišťuje všechno, doprava na letiště, ubytování, pódium, světla na pódiu, promítací plátna apod. Takže z 98% je to vždy vše barter. Vždycky se to dá takto udělat, záleží na domluvě a lidech. Jsou lidé, které jsem z Miss vyhodil. Například jako pan Šturm. Teď to říkám na rovinu, nikdy jsem o tom na veřejnosti nemluvil, protože jsem si myslel, že to je pod mojí úroveň, ale teď to vyjde vše najevo, protože se budu s ním soudit o 12 000 Kč.

Od roku 2001 mi každý rok na Miss pomáhal, já mu vždy zaplatil pokoj, jídlo a ubytování, já jsem mu dal 12 000 korun, protože on vydražil korunku a nezaplatil za ni. Ale to jsem nikde neřekl. Také přišel za mnou, že chce mimo Svaz dalších 220 vstupenek, které pak sám prodával s tím, že za to, co z prodeje vstupenek utrží, zaplatí tlumočníky. Proto s tím nebyl problém a vždy další vstupenky navíc dostal. Ty tlumočníky však nikdy nezaplatil. Dva roky po sobě jsem též řešil se světem, že „ochmatává“ soutěžící dívky. Já jsem si ho dvakrát osobně pozval, v roce 2004 a 2005, a vysvětlil mu, že to dělat nemůže. Ale jsou lidé, kteří to prostě mají rádi, tak jsem ho musel vyhodit.

A když jsem ho v roce 2005 vyhodil, tak najednou změnil, přešel k Paurovi a začal říkat, že já jsem lump a Paur je skvělý. Teď vyjde hodně věcí na povrch, protože se s ním budu soudit a nejen s ním. Ale co je důležité, od roku 2001 – 2007 nemám od Svazu jediný záporný dopis či kritiku na naši práci ohledně Miss. Tak jak si Paur a Šturm dovolují psát a říkat, že děláme vše špatně?!

Tak to je zajímavý, protože já jsem naopak vyslechla docela dost ostrou kritiku spíše ne na Vás jako osobu, ale na Vaši agenturu, a právě proto budou některé otázky k tomu směřovat, abyste se k tomu vyjádřil.

Ale chci vědět od koho, od konkrétního člověka, protože když někdo kritizuje, tak ať je to veřejně. Protože když někdo něco kritizuje a nepodepíše se, tak je to u mě trouba. Protože když se pod to nepodepíše, tak jak mohu tomu člověku odpovědět a vše vysvětlit?

Ano, to ano, už v telefonu jsem Vám říkala, že jsem dělala rozhovor s tlumočníky, kteří tlumočení na této akci odvolali. A ti tlumočníci vznášejí námitky, že jste s nimi jednal nefér. Vy jste tímto úkolem pověřil pana Zouzalíka, který všechno sice s předstihem připravil, ale …

Ale to já Vám něco řeknu, ti tlumočníci chtěli za svou práci, jak mi sdělil pan Zouzalík, 220 000 Kč. A teď Vám řeknu důležitou věc, umělci, moderátor, já, veškerý management děláme zdarma. Jediní, kdo chce každý rok zaplatit, jsou tlumočníci, já se ptám proč?

Protože tlumočení je práce, je to důležité pro porozumění a dorozumění se s neslyšícími… To by měl být základ.

Ano, ale pochopte, toto je charita, toto není byznys. Já jsem uzavřel smlouvu s panem Zouzalíkem a Gongem, konkrétně tehdy s šéfredaktorem panem Zouzalíkem, o tom, že zajistí kompletně veškeré tlumočnické služby a videoprodukci na celé Miss Deaf World 2007. A teď je důležité zdůraznit, že v roce 2006 a 2007 měl toto vše zajistit, tedy i zaplatit, pan Zouzalík a časopis Gong, takže to mě nezajímalo, jak to pan Zouzalík řeší. Já nejsem na tlumočení odborník. Měl jsem tady (odkazuje na svou kancelář) schůzku s tlumočníky, oni se mě ptali, kdože je kontaktní osoba, já jsem jim řekl, že pan Zouzalík. Pro mě to byl smluvní partner, který toto měl na starosti, já o tom nerozhodoval. Ať to tedy vše řeší s ním. Já jsem nevěděl, že mají problém se smlouvami, že pan Zouzalík nezvedá telefon. Čtrnáct dní před soutěží tu byli bez pana Zouzalíka, protože byl snad nemocný nebo prostě nemohl přijít. Problém je taky v tlumočnících, protože chtěli nehorázné peníze, ačkoliv toto je charitativní akce. Já, když půjdu za sponzorem a řeknu mu, že chci 220 000 na zaplacení tlumočníků, tak se mi vysměje do očí. To je nehoráznost. Oni by měli být rádi, že mohou tlumočit na této akci.

To se mi nezdá, že by se s tlumočníky nedalo domluvit. Bylo by zajímavé se jich zeptat, zda při prvním kontaktu někdo mluvil o charitativní akci. Určitě by se našel tlumočník, který byl tlumočil zadarmo, ale je potřeba to zdůraznit na začátku…

Co já nepochopím, je, že když po té naší schůzce si sjednali schůzku s panem Zouzalíkem, se kterým se nedohodli, tak mi nic neřekli. Oni ho pak několikrát kontaktovali, ale pokaždé se s ním nedohodli. Ale mě nic neřekli! A 24 hodin před akcí, kdy já jsem měl už 2 soutěžící dívky ze světa na letišti, mi oznámili, že odstupují, že nebudou tlumočit. To je od nich nehoráznost! Kdyby mi týden předtím řekli, že mají problém, tak jsem s tím mohl něco udělat. Od 17. června, kdy se nedohodli s panem Zouzalíkem, tak ani jeden z těch pěti tlumočníků se mi osobně neozval. Když mi to volali den před zahájením turné, tak jsem jim říkal, že jim mohu dát smlouvu, že to vezmu na sebe jako na Czech model, ale s tím, že dostanou zaplaceno až 17. listopadu, kdy bude Miss neslyšících ČR, kde mohou tlumočit také. Protože já ty peníze teďka neměl, já je musím někde od sponzorů nejprve sehnat, tak jsem jim to takhle na rovinu řekl. Ale oni to odmítli. To je o jejich přístupu, kdyby si řekli, ty holky za to nemohou, tak do toho půjdou.

Když byste měl porovnat soutěž Miss z roku 2005, 2006 a 2007, který ročník byl z hlediska organizování nejpovedenějším a proč? V každém případě ten letošní. A víte proč?

Protože letos poprvé se zúčastnily soutěže i dívky z daleka. Já jsem totiž zdůraznil státům, že dívky budou mít vše zdarma, i letenky. A proto je horší to, co udělal pan Paur. Že chtěl pořádat podobnou soutěž den před naší soutěží a ještě pod „mým“ jménem. Dívky měly tedy vše od 22. června do 15. července zdarma včetně letenky, jejich doprovody si letenky musely zaplatit. To je vždycky. A proto letos tu byla poprvé miss Konga, Zambie a dalších vzdálených států. Prostě byly tu reprezentantky ze všech pěti kontinentů.

Většina neslyšících se domnívá, že by tuto soutěž měl organizovat neslyšící člověk, který rozumí kultuře Neslyšících. Respektive měl by to být člověk, který ovládá znakový jazyk na vysoké úrovni. Proč tomu tak není?

Ale to je přesně to, co říkám, je to o lehkém kritizování, pomoci a penězích. Ano, ať kritizují, ale když chtějí něco vylepšit, tak ať přijdou a nabídnou mi pomoc, která bude ale zadarmo. Ale pokud budou chtít zlepšení, a po mně, abych zaplatil, tak na to nemohu přistoupit. Všichni tu pracují zadarmo, pokud za mnou přijde neslyšící, že chce dělat toto zadarmo, například, že zajistí účinkující, a zadarmo, budu rád. Není to pouze o pořádání a kultuře Neslyšících, ale hlavně o financích. A to nemalých.

Soutěž nese název Miss neslyšících, popř. Miss neslyšících světa, proč není na těchto soutěžích více prezentována kultura Neslyšících? To by nemělo být složité. Například místo cimbálové kapely pozvat skupinu neslyšících mimů, popř. zajistit zajímavou píseň, která by byla adekvátně tlumočená do znakového jazyka.

Samozřejmě, ale neslyšící nesmějí chtít za to zaplatit. Začínal jsem Hůlkou, Machálkovou, ti za to nic nechtěli, ale když oslovíte neslyšící, tak první, na co se ptají, je: Za kolik? Odpovím, problém jsou peníze. Jediná Míša Kosiecová a Daniela Pořízková z řad neslyšících jsou vždy ochotny, když je o to požádám, vystoupit v doprovodném programu na Miss vždy zadarmo.

A mohlo by se to udělat tou formou, že by neslyšící tady vystoupili a vy byste jim na oplátku udělal reklamu?

Ano, samozřejmě, ale musí přijít oni. Pochopte, když mám moderátora Aleše Cibulku, který moderuje zadarmo, nebo mažoretky, které vystupují zadarmo, nemohu upřednostňovat neslyšící, kteří chtějí zaplatit. Moje zkušenost je bohužel taková, že neslyšící chtějí zaplatit a někdy své nemoci zneužívají. Ano, ať za své vystoupení chtějí něco jiného, ale ne peníze.

Říkal jste, že Miss neslyšících je koncipována jinak než u slyšících. Jak se například posuzuje krása?

Ano, není to vyloženě o kráse. Naším cílem je ukázat slyšící společnosti, že neslyšící dívka je rovna slyšící dívce. Nechceme, aby soutěž byla chápána jako soutěž pro postižené. Takže pokud dívka není krásná, tak musí být zajímavá. Například Kanaďanka byla krásná, ale neoslnila porotu, oproti tomu Číňanka nebyla zas tak krásná, ale byla připravená a zajímavá. Bylo to znát ve všem, v projevu, v oblečení apod. Může se stát, že dívka bude krásná, ale bude nervózní a vše zkazí, tak nevyhraje. Je to i o štěstí. Jde také o to, jak se tváří na podiu. Nejde o žádné peníze, podplácení a tak, jak si někteří troubové myslí.

Myslíte si, že průběh soutěže je adekvátní? Narážím například na hodnocení poroty, která je zastoupena slyšícími lidmi. Jak může slyšící člověk, který neovládá znakový jazyk, hodnotit netlumočený projev ve znakovém jazyce?

Ale to je omyl, ano, porota možná nerozuměla přesně tomu, co ta dívka chtěla svým přednesem říci, ale byla okouzlena tím, že například ta Kanaďanka prezentovala svou kulturu, svůj jazyk, a tím, jak to celému publiku podala. Proto se dostala i do finále. Oni to pochopili jako vyjádření její osobnosti. Slyšící často na tuto akci chodí právě proto, že vidí něco přirozeného, něco čistého, o co se neslyšící děvčata snaží. Například je tam někdo, kdo se nikdy nesetkal se znakovým jazykem a teď, když ho vidí v této formě, bývá často okouzlen.

Co je cílem těchto soutěží?

Je to především pomoc sluchově postiženým dívkám, ale ne jen na soutěžích, ale dlouhodobě. Ale pak děvčata musí po soutěžích chtít především sama pokračovat. Některé dívky pracují jako hostesky, například dívka – bývalá finalistka–chtělabýt na letošní Miss jako modelka, pak ještě pomáhala jako hosteska. Takže děvčata možnost mají, jen musí chtít a dát nám to vědět. Horší je to u dívek, které jsou z daleké ciziny, ale i ty mají možnost.

Dívky, když se dostanou na soutěž a vyhrají, jak se s nimi spolupracuje dále? Mají nějaké možnosti se někde uplatnit?

První, co je důležité, je, že musí chtít ta dívka. Já s nimi zacházím jako se slyšícími. Mají smlouvu s agenturou a buď chce, nebo nechce. Jsou dívky, které se přihlásí, a jsou dívky, které se nepřihlásí, protože jsou z daleka, mají jinou práci, nebo modeling není jejich cílem. Děláme akce, na kterých máme i neslyšící hostesky a modelky. To opravdu záleží na nich, jak mají chuť. A mohou se uplatnit i ty, které se nedostanou do finále.Zajímavéje,žekaždýrokseporota vždy shodne na umístění několika dívek. U jiných děvčat se v názorech na jejich umístění zase rozchází. Tak to na soutěžích bývá.

Chtěl byste něco na závěr dodat?

Závěrem chci říci, že za těch sedm let, co tyto soutěže pro sluchově postižené dívky každoročně dobrovolně pořádám, si myslím, že kdyby se třeba jen jediné dívce, z domova či ze zahraničí, díky těmto soutěžím dařilo po soutěži lépe, pak tyto soutěže mají smysl. A budu je i nadále pro všechny sluchově postižené dívky rád a zdarma pořádat.

Děkuji za Vaše odpovědi a přeji Vám hodně sil a úspěchů ve Vašem podnikání.
text: Milena Najmanová, foto: Lenka Hejlová a Milena Najmanová

Slovníček

agitace = získávání a přesvědčování lidí
barter = druh výměnného obchodu
kramflek = podpatek
management = vedení, skupina manažerů
manažer = osoba, která je prověřená řízením
sportovní nebo kulturní akce
raut = společenský večer pro pozvané lidi s pohoštěním
zarazit = zakázat


 

 Související články:


sdílet na Facebooku      Google záložy           vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk

Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Nové články a videa
HandsDance: hudební klipy pro neslyšící
10/02/2021 - Radka Kulichová
Dysfázie a autismus
02/02/2021 - Česká televize
Zlaté české ručičky
30/01/2021 - Česká televize
Ocenění ASNEP 2018
28/01/2021 - Česká televize
Kniha Odposlechnuto v Praze pomáhá neslyšícím
26/01/2021 - Česká televize
Původ znakových jazyků a jejich budoucnost
24/01/2021 - Česká televize
Raná péče
24/01/2021 - Česká televize
Lenka Matoušková
22/01/2021 - Česká televize
Studijní obor Čeština v komunikaci neslyšících
22/01/2021 - Česká televize
Vodníkova princezna
20/01/2021 - Česká televize
Vliv nových technologií na život neslyšících
18/01/2021 - Česká televize
Po stopách filmů sluchově postižených
18/01/2021 - Česká televize
Podpůrný spolek hluchoněmých svatého Františka Sáleského
16/01/2021 - Česká televize
Usherův syndrom
10/01/2021 - Česká televize
Divadlo beze slov
05/01/2021 - Česká televize
Pantomima a pohybové divadlo
01/01/2021 - Česká televize

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

nejnovější články z rubriky 
Miss nepočujúci Slovenska 2011
Miss Deaf World 2011
Jsem slyšící, ale zároveň i neslyšící
Miss nepočujúci Slovenska 2009 (TKN)
Miss neslyšící světa roku 2005 je Slovenka
Miss Deaf Czech 2007
Miss Deaf World 2008
První rozhovor s novou Miss neslyšících ČR Michaelou Theimerovou
Neslyšící to vidí z jednoho pohledu
Tlumočníci jsou zárukou úspěšné komunikace
« « « VÍCE « « « VÍCE « « «

nejčtenější články z rubriky 
Rozhovory s neslyšícími Miss o Miss Deaf World 2007
Miss neslyšících ČR 2006
Jsem slyšící, ale zároveň i neslyšící
První rozhovor s novou Miss neslyšících ČR Michaelou Theimerovou
Neslyšící to vidí z jednoho pohledu
Miss (ne)slyšících světa 2006
Miss neslyšící světa roku 2005 je Slovenka
Tlumočníci jsou zárukou úspěšné komunikace
Miss Deaf World 2005
Miss nepočujúci Slovenska 2009 (TKN)

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 3
celkem: 3
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]