zobrazeno: 1265x
10/07/2015 08:37

Co se děje v ASNEP - březen 2015

Zápis ze zasedání řádných členů ASNEP, které se konalo 12. 3. 2015 od 12:00 hod. Praha, INTERTON, Sluchadlová akustika spol. s r. o.; Prokopových 3; Praha 5

Body k jednání:
- FF UK vznik bakalářského oboru pro tlumočníky
- VOŠ Hradec Králové
- Setkání ke kompenzačním pomůckám na MV ČR
- Řidičské průkazy
- členství ASNEP, členské příspěvky
- Informace o činnosti expertních komisí


zvětšit video


Přítomni: Mgr. Vysuček, Mgr. Prokopiusová, M. Jindrová, ing. Kašpar, O. Pačesová, J. Paur, M. Novotná, J. Kašparová, M. Novák, P. Vávra, K. Klofáčová Omluveni: D. Tučková, M. Čiháková, D. Kunčarová, M. Krúpová, J. Říhová Host: M. Macurová Zasedání vedl: Mgr. Vysuček Zapsala: Monika Jindrová Tlumočení: E. Kastnerová, F. Curry Přepis: pí. Sedmihorská a p. Seidl

Program:
Přehled plnění úkolů; M. Jindrová
Kanceláře prezidenta ČR – vyjádření k žádosti o tlumočení významných událostí a projevů prezidenta ČR. Názor prezidentské kanceláře je, že tlumočení je věc televize, MJ byla zařazena do databáze jako tlumočník ZJ. Do prezidentské kanceláře byla odeslána žádost o opravu pozice MJ + žádost o osobní setkání

„Okénko ředitelky“
Švýcarské fondy – nebudeme podávat grantovou žádost, SW partner odmítl spolupráci z důvodu aktuální změny ve vedení organizace

Norské fondy – grantová žádost zamítnuta
MK ČR – žádost o dotaci na časopis Gong zamítnuta
Stěhování – předběžně první týden v dubnu, kancelář v Paláci Lucerna, smlouva je připravena k podpisu
Proběhnou 2 akce s paní Vrchotovou. 16.3. ČUN pro SP, přihlášeno 28 účastníků a 30.3. pro tlumočníky, Era svět, k dnešnímu dni přihlášeno 9 účastníků

NGO Market – je zajištěné společné místo pro organizace ASNEP (ASNEP, ČUN, SNN), organizace je možné doplnit. Pevnost připravuje přihlášku na NGO Market. ASNEP nabízel workshop, od organizátorů přišla nabídka, abychom se spojili s ČUN a připravili společnou akci. S Martinem Novákem se domluvíme.

FF UK vznik bakalářského oboru pro tlumočníky, P. Vysuček
Kateřina Pešková, požádala P. Vysučka o předání informací o spolupráci s FF UK. Spolupracujeme na vzniku bakalářského oboru pro tlumočníky. Tlumočníků je nedostatek, úroveň vzdělávání je slabá, cílem je zřídit vyšší odborné vzdělání pro tlumočníky a zajistit tak kvalitní vzdělávání. Prosazujeme vysokoškolské vzdělání. Problém je, že nemáme doktory, profesory pro výuku. Prvním krokem je VOŠ, ale plánuje se bakalářský obor.

Příprava vzniku bakalářského oboru pro oblast tlumočení. Kateřina Pešková spolupracuje s ASNEP, snaží se i s FF, nicméně FF má trochu jiný cíl než ASNEP. Jsou plánována jednání s proděkankou FF, na kterých se diskutuje o detailech. 13. února proběhl kulatý stůl na FF, obdržíte zápis.

Závěry: ASNEP bude pomáhat při tvorbě podkladů pro akreditaci.
Základní materiály se připravují do konce března. V rámci ASNEP bude spolupracovat Institut, Komora, Hradec Králové a další, ale s FF bude jednat ASNEP.
Cílem je vytvořit kvalitní vzdělání pro tlumočníky a získat ke spolupráci osoby s doktorandským titulem. Hledáme aktivní nadšence. Bez nich obor nikdy vzniknout nemůže, potřebujeme personálně zajistit bakalářský obor, abychom se posunuli dále.

Uvidíme, jak to bude pokračovat v dubnu. Plánováno je další setkání na půdě FF, kde se bude připomínkovat návrh akreditace. Poté FF sama podá návrh pro akreditaci. Pokud se vše podaří, tak 2016 by akreditace měla být udělena. Ale já tomu sám za sebe moc nevěřím, průběh bude asi náročnější, budeme muset více lobbovat a snad 2017, 2018 by k tomu mohlo dojít. FF tvrdí, že 2016 by mohlo přijít rozhodnutí.

VOŠ Hradec Králové, P. Vysuček
Akreditace se stále řeší. Zaměstnanci FF UK mají připravit posudek. S výsledky Vás seznámím na dalším zasedání.
Krajské zastupitelstvo v Královéhradeckém kraji zasedá 30. března, to je opravdu velmi důležité jednání. Mělo by se rozhodnout o otevření VOŠ a vzniku oboru.

Setkání ke kompenzačním pomůckám na MV ČR – p. Paur
17.2. 2015 proběhlo jednání u poradce náměstkyně ministra pana Rady ohledně programů, které se připravují v rámci projektu Podpora procesů v soc. službách. A je to rozděleno na dvě části. Jedna se týká pomůcek, druhá soc. služeb apod. Za ASNEP se jednání účastnili M. Jindrová, p.Paur.
Sociální služby zatím diskutovány veřejně nebyly. Jedná se o pomůcky. V zásadě jsme měli doplnit moderní pomůcky, které by byly vhodné zakomponovat jako potřebu pro sluchově postižené, neslyšící apod.

Paní ředitelka návrh rozeslala, odezva velká není. Mluvilo se spíš o legislativních věcech, ale vlastní návrh nových pomůcek, které by stály za to zařadit do tohoto seznamu, ty se neobjevily.

Jde o to, abychom zařadili na seznam přídavná zařízení pro poslech televize, komunikace s mobilem atd., které jsou k dispozici a mohly by být hrazeny jako příspěvek.
Zpětnou vazbu zatím od členů ASNEPu nemáme.
-Přišly asi tři.
-Ale to byly spíše legislativní věci.
-A pak tam byl návrh na mobil, tablet, notebook, počítač...
Je potřeba popsat funkčnost a potřebnost té které pomůcky.
Důležitá je správná formulace/popis pomůcky, dostatečně neutrální (př. Mobil = elektronická pomůcka pro komunikaci apod.)
Závěr: p. Paur zpracuje seznam a předá poradci náměstkyně panu Radovi.

Řidičské průkazy – p. Paur
P. Paur rozeslal emailem návrh připomínek k vyhlášce, kterou se mění vyhláška č. 277 z r. 2004 o stanovení zdravotní způsobilosti řízení motorových vozidel.
V návrhu na novou vyhlášku je – cituji:… ovlivňuje nemoci, vady nebo stavy sluchu, které ovlivňují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, a u kterých je zdravotní způsobilost řízení motorových vozidel podmíněna odborným vyšetřením. A to zejména – tam jsou nemoci středního ucha jako první, a bradavkového výběžku. Co to znamená? Mohou to být různé vady ve středním uchu, které mohou ovlivnit vestibulár atd. Toto zůstalo. A teď pozor – stále se zhoršující poruchy sluchu znemožňující komunikaci hovorovou řečí, nebo při audiometrickém vyšetření je celková ztráta sluchu vyšší jak 30 dB. Čili vada sluchu, která znemožňuje komunikaci hovorovou řečí, z toho vyplývá, by měla být závadou pro přiznání řídit motorové vozidlo.

Takto to bylo formulováno i v předcházející vyhlášce z roku 2004. A byly s tím značné problémy. Některým neslyšícím nechtěli dát řidičský průkaz, měli problémy s tím, aby dostal dotyčný od praktického lékaře potvrzení, že smí řídit. Byly s tím problémy při havárii, kterou nezavinil neslyšící, ale slyšící, a jeho advokát začal využívat toho, že nemluví, nekomunikuje hovorovou řečí. Dotyčný platil dost vysokou částku za advokáty, než ho z toho dostali.
Tato formulace je nepřesná. A navíc, dříve v té vyhlášce bylo, že celková ztráta sluchu vyšší než 20 %. To je třetina nebo 40 % populace. Už z tohoto hlediska byla ta vyhláška nesmyslná.

Připravili jsme nový text, který jsem vám rozeslal, vychází z textu, který zpracovala před 4 lety Doc. Dlouhá, jako předsedkyně foniatrické sekce, a podobný text napsal Doc. Leiska z Audiofondu Brno. Další postup: Napsali jsme i zdůvodnění, že 1) naše směrnice není v souladu se směrnicí EP a Rady, že požadovat schopnost dorozumět se hovorovou řečí při řízení vozidla s vlastním pohonem nemá co dělat s řízením, jestli mluvím, nebo nemluvím. Další důvod, kde jsme řekli, že v tomto smyslu, kdyby to bylo takto formulováno, tak půjde o diskriminaci celé skupiny sluchově postižených, že to neodpovídá evropskému standardu. A další náš argument je – jezdí auta, tam jsou repro soustavy, ty duní, řvou, pouští si tam lidi 80 – 90 dB, motocyklisté mají helmy, do které mají zabudované reproduktory, které jim řvou, čili veškeré zvuky z okolí stejně informační nemají.

Svaz neslyšících a nedoslýchavých návrh pošle na ministerstvo a úřad vlády. Dále jsme text předali NRZP. Pan Krása návrh přijal, ale jeho pracovníci ho přesvědčili, že současný stav je dobrý.
Osobně jsme vše prodiskutovali a pan Krása slíbil návrh podat.

Členství ASNEP, členské příspěvky
Proběhlo hlasování o zvýšení členských příspěvků na rok 2015
Návrh zvýšení poplatků na 1500 Kč/rok
Souhlasí – 9 zástupců členských organizací
Nesouhlasí – 0
Zdržel se – 2 zástupci členských organizací
Návrh byl přijat. Členské příspěvky na rok 2015 byly zvýšeny na 1500 Kč/organitźace.

Změny v termínech zasedání,
návrh Zasedání 1x za 6 -8 týdnů
Návrh nebyl přijat, zasedání bude probíhat nadále de zvyklostí 1. středu v měsíci.

Rozhodnout o konání zasedání 1. 4. 2015
Vzhledem k posunutí dnešního zasedání z důvodu workshopu je dubnové zasedání zrušeno.
POZOR, květnové zasedání je výjezdní, proběhne v Hradci Králové.

Informace o činnosti expertních komisí
EKOTN Martina Macurová – komise se bude pravidelně scházet 1x za 3 měsíce, jinak komunikace probíhá po emailu, skypu apod.

V rámci období, které teď proběhlo, nám přišla 1,5 stížnosti. Ta půlka, to je taková stížnost, kterou řešíme už nějakou dobu, spíš je to o vykomunikování s klientkou.
Druhá stížnost, to je upřesnění i pro vás, byla stížnost na konkrétní službu, kterou ta služba ale neřešila. Nejprve jsme stížnost předali té službě, byla vyřešena ve prospěch klienta, tudíž jsme se s ní nezaobírali. Takové pravidlo budeme zachovávat i dál. Když budeme řešit stížnost, tak pouze v případě, že už ji řešila případná služba. Neměli bychom ji řešit dřív. Služba má ošetřeno, jak se řeší stížnosti. Podám stížnost na vedoucího služby, odvolá se k řediteli služby, poté je možnost obrátit se na nás jako na komisi, ale zároveň mají právo se obrátit na magistrát, na kraj.

Dále jsme poslali článek, nebo spíš takové upozornění do Gongu, že existujeme, že se na nás trochu zapomíná. V tuhle chvíli jsme jen zopakovali, že jsme otevření, zajímá nás stížnost z pohledu klienta, tlumočníka, z pohledu kohokoli.
Řešíme vzdělání tlumočníků a to, že většina z nás pracuje se stejnou skupinou lidí, která musí plnit zákon o soc. službách. Potýkáme se s tím, že každá z těch organizací, unie, centrum, máme trošku jiná pravidla pro splnění vzdělávání. Jim nestačí těch 24 hodin jako celek. Takhle to úplně nejde, každý to má trochu jiný. Ve výsledku oni musí splnit mnohem více, část si musí hradit atd. Jedná se o ošetření standardů vzdělávání té části, kdy říkáme, musíte mít 24 hodin vzdělávání. Náš návrh je mít 8 hodin v rámci účastí konferencí, ale my řekneme, kterou považujeme za legitimní ve vztahu k tlumočníkům. Že to nemá být třeba téma hygienických potřeb pro seniory, musí to souviset s naší oblastí. To posoudíme. 8 hodin jsme navrhovali z oblasti jazykového vzdělávání, přestože tam jsme se trochu zarazili. Více členů komise zdůrazňovalo tu 3. Část, vzdělávání v soc. oblasti, která zvýší kompetence pracovníka v soc. službách. Např. vedení rozhovoru nebo práce s hranicemi, jak řešit krizi, to, co tlumočníci mohou řešit. Navrhovala jsem rozdělení do těchto 3 kategorií. Neznám, jak to máte u vás, ale jestli by nestálo za to, říci, jo, my to máme podobně. Nebo jestli bude stačit ukázat papír, jo, máme 24 hodin.

A poslední věc, kterou jsme řešili na konci a budeme se k ní vracet, domluvili jsme se, že vám ji řeknu, bylo téma podávání stížností ne na tlumočení jako takové, ale na poskytování soc. služby, jakékoli jiné než je tlumočnická. V rámci komise jsme nebyli jednotní. V praxi se setkáváme, že neslyšící jsou poskytnuty nešťastné rady v rámci služby, nebo mimo rámec tlumočení. A já si myslím, že je to nesystémové, aby komise vstupovala do posuzování stížností na jinou soc. službu v rámci neslyšících. Služby jsou nastaveny jinak. Ale zase jsem chápala, že neslyšící je postaven vůči ostatním službám v horším postavení než slyšící. Sama o tom ale nejsem přesvědčena. Je to jen zpráva o tom, co jsme řešili.
10. 10. 2015 bude setkání tlumočníků z celé ČR.
EKOV
Zprávu přečetla pí. Jindrová.

Podařilo se navázat spolupráci s CSI ohledně testování 5 a 9 ročníků. Budou zapojeny i školy pro SP. Cil EKOV je aby, žáci v těchto školách nebyli vystaveni redukovaným testům a aby testy byly jazykově dostupné i žákům, kteří preferuji ZJ. Stávající návrh řešení ze strany CSI nepovažujeme za naprosto ideální, ale za kompromisní - hlavně díky absenci překladu do ZJ, překlady do ZJ by zatím měli zajišťovat při testovaní pracovníci školy za asistence neslyšících přizvaných osob.

Díky OSF, která vše zajistila, proběhlo před schvalováním novely školského zákona v Senátu PČR setkaní se senátory. Na setkání byl přizván i EKOV. Na setkání jsme krátce prezentovali části novely, které se týkají osob se SP a proč považujeme za užitečné je podpořit.
Doc. Michalík plánuje ve spolupráci s NRZP vytvořit při NRZP skupinu osob, která by se přímo zabývala vzděláváním. První přípravné jednání proběhlo včera. Do skupiny je přizván i EKOV. Vše je zatím v začátcích, ale za EKOV tuto iniciativu vítáme.
EKOV hledá podporu pro PR aktivity. Hledáme někoho, kdo by nám pomáhal s tím, dávat vědět komunitě neslyšících o tom co děláme. V tuto chvíli na to nemáme kapacity.

Legislativní komise, pí. Pačesová
Byly s Věrou Strnadovou na komisi na péči apod., připravili jsme připomínky k prováděcímu předpisu, jak by měli pracovníci z úřadu práce...

Naplňování Úmluvy práv OZP v ČR, Š. Prokopiusová
Od 29. 3. do 1. 4. se Š. Prokopiusová zúčastní v Ženevě zasedání, které se týká naplňování Úmluvy práv OZP v ČR. Za ČR tam bude delegace OZP, v té delegaci budu i já za sluchově postižené, s tím, že jsme se ale rozdělili, protože článků Úmluvy je asi 34, takže jsme si je rozdělili. A co si myslím, že je důležité pro sluchově postižené? Máme připravený jeden bod, který se týká zákona o znakovém jazyce o komunikačních systémech, kdy nemáme prováděcí vyhlášky. Pokud problém dostatečně zdůrazníme, Komise OSN může přikázat ČR, že to musí vyřešit.
Budeme mít málo času, dohromady cca 15 minut (5 lidí za všechny typy postižení, takže 2 – 3 minuty za každého). V těch 3 minutách budu mluvit o komunikačních systémech, o prostředcích, které jsou neznámé pro neslyšící, budou tam informační bariéry, to znamená, že ve veřejných prostorách nejsou informace, které by byly dostupné bez asistence. Že nemáme vzdělávací systém pro tlumočníky, nemáme dostatek financí.

Na příštím zasedání vás budeme informovat o tom, jak se nám to podařilo. Nemáme velké očekávání, bývá to náročné v tom smyslu, že člověk tomu dá hodně energie, já z toho nespím, a tam to vyšumí a budeme mít pocit, že to třeba nebylo úplně dobré, takže doufám, že na to budu připravená.
Paní Pačesovou příští týden uvidíme v Brně, kde je nominovaná na cenu Mosty. Za ASNEP paní Pačesovou navrhla paní ředitelka.

Monitorovací mechanismus, dle Úmluvy OSN o právech OZP, Martin Novák
Nedávno proběhla další pracovní schůzka ohledně vytvoření Monitorovacího mechanismu. Schůzka proběhla s paní Šabatovou, zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Vládního výboru pro zdravotně postižené a zástupci jednotlivých organizací OZP. Máme dobrou zprávu, konečně došlo na straně státu a ombudsmanky k dohodě ohledně finančního zajištění Monitorovacího mechanismu, zajištění osmi pracovníků a do budoucna i s navýšetím a tím i k urychlenému schvalování novely zákona o ombudsmanovi, kde Monitorovací mechanismus bude zakotven. Novela zákona je již ve sněmovně v prvním čtení.

Úřad ombudsmana bude mít v rámci Monitorovacího mechanismu dva orgány, tzv. Poradní orgán a tzv. Pracovní skupiny. V Poradním orgánu by měli být většinově zastoupení hlavně OZP. Konkrétní aktivity výzkumné by měly mít na starosti Pracovní skupiny.
Ombudsmanka, než budou tyto orgány vytvořeny, bude navštěvovat v různých krajích organizace pro OZP a seznamovat se se situací. Dojde k zmapování celé ČR, týká se to i organizací pro osoby se sluchovým postižením na základě toho se pak ombudsman rozhodne, kdo v jednotlivých orgánech bude. Otázkou je jak to chtějí zástupci ombudmana zvládnout. Předpokládá se, že návštěvy budou probíhat v druhé polovině tohoto roku.

Různé
Veřejná přednáška: Tamara Kováčová – Úprava titulků pro neslyšící k filmům, Datum:
Pátek, 13. Březen 2015 - 9:10 - 10:40, Místo konání akce: FF UK

Další zasedání
6. května v Hradci Králové – Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Štefánikova 549, Hradec Králové
Zapsala: M. Jindrová
Schválila: Š. Prokopiusová
Email Print
sdílet na Facebooku     Google záložky          vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk



Další oznámení v této rubrice od autora webmaster
24/12/2021
Vánoční pohádky pro neslyšící v ČT
06/09/2021
Koronavirus v září
20/01/2021
Sociální služby Tichého světa v době covidové
22/10/2020
Smět se bude jen do práce a na procházku, obchody zavřou.
09/10/2020
Nová opatření proti koronaviru od 12. 10. 2020
11/08/2020
Ombudsman zřídil infolinku pro osoby se sluchovým postižením
05/05/2020
Informační linky k onemocnění COVID-19 mohou použít díky online přepisu hovoru i neslyšící
06/02/2020
Přehled změn u příspěvků na kompenzační pomůcky
18/03/2019
Čichové pexeso nebo největší semeno na světě? INSPO ukáže, jak poznávat květiny všemi smysly
07/01/2019
Začala registrace na konferenci INSPO 2019
30/10/2018
Tiché osudy aneb Neslyšící vyprávějí
19/09/2018
Královská cesta pro neslyšící
Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

jsme na facebooku 

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 9
celkem: 9
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]