zobrazeno: 1339x
15/06/2014 10:34

Co se děje v ASNEP - duben 2014

Zápis 4/14 ze zasedání řádných členů ASNEP, které se konalo 7. 5. 2014 od 12:00 hod. Praha 1, Era svět


zvětšit video


Přítomni: M. Čiháková, Mgr. Dědečková, ing. Kašpar, K. Klofáčová, D. Kunčarová, ing. Novák, O. Pačesová, J. Paur, Bc. Pešková, V. Pražák, Mgr. Prokopiusová, P. Spilková, J. Zemánek, R. Škopková, K. Spěváková Omluveni: Bc. Hájková, M. Březina, J. Říhová, Mgr. Kašparová Host: V. Šimon, Mgr. Strnadová, M. Loučka Zasedání vedla: Mgr. Prokopiusová Zapsala: Mgr. Doležalová Tlumočení: M. Boháčková, Mgr. Curry Přepis: I. Holasová, B. Stejskalová

Body k jednání
12:00 – 12:30 Kateřina Pešková o druhologii
Katka Pešková poděkovala všem, kteří se do druhologie zapojili. V současné době odešel na MPSV dokument, který vzešel z jednotlivých podnětů. Jednání na MPSV s panem Vrbickým má na starosti Petr Vysuček. K. Pešková znovu upozornila, že do materiálů pro vytváření standardů pro tlumočníky nemohou být zahrnuty podněty týkající se obecně sociálních služeb.
Závěr: Na vypracování standardů pro tlumočnické služby se dále pracuje. Nyní je na MPSV k vyjádření. S MPSV komunikuje Mgr. Vysuček jako zástupce organizací neslyšících.

12:30 – 12:45 Centrum – novinky ohledně nové databáze
M. Doležalová stručně seznámila členy ASNEP s novinkami ohledně nové databáze. Nyní ji v Seznamu vytvářejí. Koncem května, začátkem června by mělo proběhnout další setkání Seznamu s koordinátorkou CZTN Bárou Herzánovou. Pan Paur vyjádřil pochvalu, že se podařilo dostat téma financování tlumočnických služeb do televize. Znovu upozornil na nerovnost poměru čerpání finančních prostředků na vlastní tlumočnické služby a na zajištění Centra. K. Pešková vyjádřila názor, že tento stav není dán operátory, kteří fungují kvalitně, ale systémem současné databáze, kde dojde ke změně. Š. Prokopiusová se informovala, zda dojde k omezení služeb, což M. Doležalová v budoucnu nevyloučila, pokud nebude změněna současná finanční situace. Asnep inicioval schůzku v tomto ohledu na MPSV.
Závěr: Na dalším zasedání ASNEP v červnu seznámí Bára Herzánová členy s pokrokem při tvorbě nové databáze.

13:00 Mezinárodní Den Neslyšících
M. Doležalová informovala o Mezinárodním dni neslyšících, který se koná 20. 9. 2014 a o pozvánce na oslavy MDN do Českých Budějovic 27. 9. 2014. Upozornila, že v současné době je v přípravném týmu málo neslyšících. P. Spilková navrhla oslovit je přímo. Dále P. Spilková byla proti tomu, aby se každá z organizací prezentovala samostatně. Pešková a Spilková by se přiklonili k realizaci jedoho pódia a jednoho velkého stanu. Š. Prokopisuová vyzvedla dobře provedenou propagaci v minulém roce.
Závěr: Doležalová přepošle a zveřejní na stránkách Asnep a na facebookových stránkách program oslav v Českých Budějovicích. Bylo potvrzeno, že MDN má primárně osvětový charakter a jako takový se bude koncipovat. Nutné oslovit přímo neslyšící, kteří by se zapojili do přípravného týmu. Osloví je M. Doležalová. Jednotlivé organizace navrhnou jména kandidátů. Organizace se budou prezentovat společně podle svého zaměření, tzn. že vytvoří se tematická stanoviště, např. stanoviště s tématem znakový jazyk, stanoviště s tématem neslyšící senioři, stanoviště s tématem tlumočení, atd. celkem 5-6 oblastí, kde budou podávat informace všechny organizace, které se daným tématem zabývají. Je třeba, aby se zapojily VŠECHNY organizace.

13:00 – 13:30 Návrhy změn posuzovacích procesů pro příspěvky na péči a průkazy OZP
V. Strnadová informovala, že Legislativní komise připomínkovala dva dokumenty z MPSV. Jeden se týká instrukcí k sociálnímu šetření pro příspěvky na péči, to se netýká neslyšících osob, které tyto příspěvky nedostávají. Ale nepočítá se s tím, že by neslyšící člověk mohl onemocnět např. roztroušenou sklerózou, nebo že by měl úraz s trvalými následky, a tedy by měl současně také tělesné postižení. Osoby s kombinovaným postižením jsou také posuzováni, ale posuzují se jen z hlediska tělesného postižení a není při sociálním šetření brán ohled na jejich hluchotu, a to ani v interních předpisech pro sociální pracovníky. Tak tento interní předpis MPSV jsme doplnili o hledisko sluchového postižení. Například paní Strnadové uznali nezvládnuté okruhy související s tělesným postižením, ale neuznali jí nezvládnutou orientaci při oboustranné hluchotě. Otázky byly směřovány jen na to, zda se orientuje v místě, v čase a v osobách, jako při mentálním postižení, ačkoliv oboustranná hluchota sama o sobě stačí k nezvládnuté orientaci v prostoru. Připomínky tedy vypracovala na základě vlastní zkušenosti při jednání se sociální pracovnicí a následně s lékařskou posudkovou komisí. V připomínkách byla zdůrazněna situace osoby s kombinovaným sluchovým a tělesným postižením. Následně je doplnili pan Martin Novák, paní Ota Pačesová, paní Šárka Prokopiusová. Připomínky byly zaslány na MPSV a na NRZP.
Druhý dokument se týkal vyhlášky MPSV s popisem, jak má vypadat průkaz osoby se zdravotním postižením. Dobrá zpráva je, že bude označení ponecháno na vůli držitele průkazu OZP. Kdo tam chce mít označení, může je tam dostat, kdo si to nepřeje, tak to tam mít nemusí. Ale nepočítalo se opět s kombinovaným postižením sluchovým a tělesným. Ve vyhlášce se totiž vůbec nepočítá s tím, že by na průkazu OZP mohl být symbol tělesného postižení. Dle MPSV tam má být pouze označení sluchového postižení (ucho) a zrakového postižení (panáček se slepeckou holí). Pokud má být na průkazce určen druh zdravotního postižení, pak je nutné brát ohled také na osoby s kombinovaným postižením, aby si mohli dát na průkazku označení. Proto je zapotřebí, aby bylo možno mít na vyžádání i symbol osoby s tělesným postižením, takže neslyšící osoba s kombinovaným postižením tělesným by měla na průkazu obě označení. Kdyby tam bylo pouze jedno, tak by se s tou osobou jednalo jenom jako s neslyšící, ale bez tělesného postižení.
P. Spilková hovořila o piktogramu pro osoby tělesného postižení (vozík) vozíku při parkování, které mají rodiče dětí s postižením. V případě, že je dítě neslyšící, tak je tam toto označení, přitom vypadá zvláštně, když auto zaparkuje na místě pro invalidy a dítě vyskočí a běhá kolem auta. Kateřina Klofáčová hovořila o tom, že by piktogram na autě měl být také dobrovolný.
J. Paur upozornil, že umístění piktogramu ucha na autě je lepší z důvodu případné nehody a jejího šetření.
Dále J. Paur upozornil na výměnu průkazů - mají platnost do roku 2015. Ministerstvo připravuje novelu, aby všechny průkazy, které mají platnost přesahující rok 2014, byly automaticky vyměněny za průkazy nové. Neslyšící držitelé průkazů nemusejí být znovu posuzováni. Výjimkou jsou ti, kterým průkazy končí nyní. Ti na posuzování jít musí. V současné době se nesmí vydávat průkazy na delší dobu než do 2015. V případě příspěvku na mobilitu, musí nyní všichni vyčkat, až je úřad práce vyzve, ať se dostavíte pro kartu. Pokud příspěvek na mobilitu osoba nepobírá, musí zažádat o vydání karty.
Závěr: Přítomní vzali informace na vědomí. V této problematice se bude pokračovat i nadále. V. Strnadová bude členy o změnách informovat.

13:30- 14:00 K návrhům Monitorovacího mechanismu - návrhy vypracované Veřejným ochráncem práv
M. Novák informoval, že před 2,5 lety byla schválena Úmluva OSN o osobách se zdravotním postižením. Chybí v ní však opční protokol, který by stížnosti na porušení ze strany státu řešil. Od schválení Úmluvy probíhají jednání o nutnosti vzniku monitorovacího mechanismu, který by dohlížel na dodržování jednotlivých částí Úmluvy, který musí být vytvořen v souladu s nevládními organizacemi. Bylo již shromážděno dostatečně návrhů. Národní rada zdravotně postižených navrhla, aby tento monitorovací systém fungoval pod dohledem ochránce práv, aby byla zachována vazba státu a nevládních oganizací. Ochránce práv s tím souhlasí. Nyní je třeba dohodnout se na podmínkách a pravidlech. Na minulé schůzce bylo domluveno, že monitorovací mechanismus bude zřízen zákonem. Nyní došlo ke změně z důvodu změny na ministerstvu.
První informativní schůzka s ochráncem práv, které se ze členů ASNEP zúčastnili M. Novák a Š. Prokopiusová, proběhla asi v polovině dubna. V rámci naší společné diskuse mezi členy vznikl finální návrh, kde ASNEP souhlasí s tím, aby byl podpořen návrh předložený Národní radou zdravotně postižených, tj. větší část bude ošetřena zákonem, zbývající část, např. pracovní skupiny budou ošetřeny interními předpisy. P. Paur doplnil, že v rámci úřadu ombudsmana bude vytvořen zvláštní blok z 15 zdravorně postižených podle jednotlivých skupin postižení., otázka je, jaká práva bude tato skupina mít vůči ombudsmanovi a že v současné době se zpracovává zákon, který bude třeba opřipomínkovat. Š. Prokopiusová informovala, že 5. 5. 2014 proběhlo jednání na NRZP, kde byli i zástupci dalších organizací, kde se dohodlo, že bude podpořen návrh NR. Na Úřad vlády je nutné poslat souhlasné stanovisko a mít přípravené připomínky pro další kroky. P. Paur upozornil, že v rámci Úmluvy OSN existuje Pařížská smlouva, ve které je stanoveno, že monitorování musí provádět stát, proto je dobré mít vedle ještě kontrolní orgán, na který se stát bude obracet. Důležité je, aby monitoring nedělal jen ombudsman, aby nedošlo k omezení možností našich připomínek.
Závěr: Následně Š. Prokopiusová vyzvala přítomné členy ke hlasování o tom, aby podpořili návrh novely zákona o ombudsmanovi, který předkládá NRZP. Třináct členů bylo pro, nikdo proti, jeden se zdržel hlasování.

14:00 – 15:00 Různé
Komise o kochleárních implantátech
K. Klofáčová oznámila, že odkládá návrh na ustavení komise o kochleárních implantátech. Tlumočila vzkaz Z. Hájkové, aby bylo legislativně zakotveno, že neslyšící děti budou mít přístup ke znakovémeu jazyku, k informacím o neslyších, že rodiče nebudou informováni jednostranně např. ze strany lékařů.
P. Paur vyjádřil, že založení skupiny je dobrý nápad, ale je nutné v ní mít i skupinu implantovaných a že hlavním cílem je osvěta, změna myšlení. Doporučil kontaktovat foniatry v rámci foniatrických dnů.
Závěr: Podpořit návrhy Z. Hájkové. Zaměřit se na osvětu. K. Klofáčová zajistí zjištění bližších informace o Foniatrických dnech z důvodu osvěty mezi foniatry a podá návrh na kandidáta, který by na těchto dnech prezentoval návrhy ASNEP.
Vystoupení Evropského centra pantomimy z ASNEP
J. Zemánek oznámil, že Evropské centrum pantomimy vystupuje k 8. 5. 2014 z ASNEP.

Podvodné petice – varování
M. Novák varoval před podvodnými peticemi, kdy různé osoby se prezentují jako neslyšící nebo jako členové organizace pro neslyšící. K. Spěváková doporučila inspirovat se v Německu nebo Švýcarsku, kde je podle zákona možné tyto osoby i zadržet.
Závěr: Pokud se někdo s takovým jednáním setká, ať kontaktuje M. Nováka, Ten předá informace na policii. Policie tyto podněty schraňuje (vznikl zvláštní spis) a bude se jimi zabývat. Nutné informovat i ostatní členy ve své organizaci.

Žádost o členství v ASNEP
M. Doležalová informovala členy, že organizace APPN podala žádost o členství v ASNEP.
Závěr: O členství APPN v ASNEP se bude hlasovat na červnovém zasedání členů ASNEP 4. 6. 2014.
Zapsala: M. Doležalová
zdroj: ASNEP
Email Print
sdílet na Facebooku     Google záložky          vybrali.sme.sk vybrali.sme.sk



Další oznámení v této rubrice od autora webmaster
24/12/2021
Vánoční pohádky pro neslyšící v ČT
06/09/2021
Koronavirus v září
20/01/2021
Sociální služby Tichého světa v době covidové
22/10/2020
Smět se bude jen do práce a na procházku, obchody zavřou.
09/10/2020
Nová opatření proti koronaviru od 12. 10. 2020
11/08/2020
Ombudsman zřídil infolinku pro osoby se sluchovým postižením
05/05/2020
Informační linky k onemocnění COVID-19 mohou použít díky online přepisu hovoru i neslyšící
06/02/2020
Přehled změn u příspěvků na kompenzační pomůcky
18/03/2019
Čichové pexeso nebo největší semeno na světě? INSPO ukáže, jak poznávat květiny všemi smysly
07/01/2019
Začala registrace na konferenci INSPO 2019
30/10/2018
Tiché osudy aneb Neslyšící vyprávějí
19/09/2018
Královská cesta pro neslyšící
Diskuze a názory k článku

Vložit příspěvek
kurz?vapodtr?en?Srtike ThroughGlowst?nov?n?Maqueeform?tovan? textzarovnat dolevavycentrovatzarovnat dopravaodkazEmail Linkhorn? indexdoln? indexuvozovkyListHelp


Pro vložení příspěvku k článku se musíte přihlásit. Nemáte login? Zaregistrujte se. Registrace je zdarma

Login 
Přihlašovací jméno:

Heslo:

zapamatovat Zaregistruj se, je to zdarma!
Zapomněl(a) jsi heslo?

jsme na facebooku 

uživatelé 
Online
registrovaní: 0
neregistrovaní: 7
celkem: 7
Přihlášení

ikonka 

aktuality 

RSS kanály 

[CNW:Counter]